Hlavní obsah

Svět zachránil před vyděračským virem teprve 22letý mladík

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řádění vyděračského viru WannaCry, který napadl za pouhých pár hodin na 200 000 zařízení ve více než 150 zemích světa, má svého hrdinu. Šíření nezvaného návštěvníka napříč různými kouty světa totiž zastavil teprve 22letý bezpečnostní expert z anglického serveru MalwareTech.com.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Mladík zkoumal chování viru a registrací jedné konkrétní domény zastavil jeho šíření. (Ilustrační foto)

Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že i přes svůj nízký věk je mladík poměrně ostřílený bezpečnostní expert, který se snaží hatit plány kybernetických zločinců několik posledních let. Pravidelně sleduje dění na internetu a u nových hrozeb se snaží zjistit jejich funkčnost, aby je mohl s kolegy následně vyřadit zcela z provozu.

I proto svou pravou identitu úzkostlivě skrývá. Jednoduše z obav o svou vlastní bezpečnost.

Přestože je jeho totožnost neznámá, stal se prakticky přes noc světovou celebritou – jeho příběh, jak zastavil šíření vyděračského viru WannaCry, doslova obletěl celou planetu.

Server MalwareTech.com se snaží monitorovat aktuální virové hrozby v reálném čase. I díky tomu se mladík prakticky okamžitě dozvěděl o tom, že nějaký útok probíhá. A mohl jej začít analyzovat.

První na ráně byly nemocnice

Sluší se také připomenout, že právě Anglie informovala o masivním kybernetickém útoku jako jedna z prvních zemí, tamní nemocnice totiž byly kvůli řádění vyděračského viru vyřazeny z provozu. [celá zpráva]

Britský bezpečnostní expert se k informacím o nezvaném návštěvníku dostal jako jeden z prvních. Dokonce se mu podařilo získat funkční vzorek vyděračského viru.

„Když jsem jej začal zkoumat v uzavřeném prostředí, všiml jsem si, že se snaží při komunikaci kontaktovat internetovou doménu, která není zaregistrovaná,“ přiblížil mladík na svém blogu.

Konkrétně šlo o web iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com. Díky tomu mohl získat více informací o této nebezpečné hrozbě.

Foto: repro malwaretech.com

Mapa zemí, kde WannaCry během pátku útočil.

Okamžitě si uvědomil, jak velkou silou tentokráte kyberzločinci útočí. „Za jedinou sekundu bylo vidět na šest tisíc požadavků,“ konstatoval bezpečnostní expert s tím, že už krátce po zaregistrování a přesměrování domény se šíření škodlivého kódu prakticky zastavilo.

Po několikahodinovém zkoumání mladík přišel na to, že to skutečně souvisí se zaregistrováním volné domény. Kyberzločinci pravděpodobně nechali ve WannaCry takovouto bezpečnostní pojistku, aby mohli na dálku v případě potřeby šíření viru jednoduše vypnout. Například i kvůli tomu, aby je bezpečnostní experti nemohli vystopovat zpět.

Teprve 22letý bezpečnostní expert však tuto pojistku odhalil dříve, než ji mohli použít. A to byl poměrně heroický výkon – obzvláště s ohledem na to, že si bral týden dovolenou a k počítači se připojil spíše jen ze zvědavosti.

Další útok v pondělí?

Mladík sám nicméně v neděli varoval, že vyhráno bezpečnostní experti rozhodně nemají. Podle něj je velmi pravděpodobné, že počítačoví piráti nasadí vylepšený virus WannaCry, který již tak snadno vypnout nepůjde.

Stát by se tak mělo v nejbližší době, podle odhadů bezpečnostního experta ze serveru MalwareTech pravděpodobně již v pondělí. [celá zpráva]

Masivní kybernetický útok vyděračského viru WannaCry zasáhl podle Europolu 200 tisíc zařízení ve 150 zemích světa. Tento škodlivý kód útočí úplně stejně jako drtivá většina ostatních vyděračských virů, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware.

Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechna data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují již zmiňované výkupné. [celá zpráva]

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám