Hlavní obsah

V pondělí udeří hackeři znovu, varovali bezpečnostní experti

Novinky, mif
Aktualizováno

Masivní kybernetický útok vyděračského viru WannaCry zasáhl podle Europolu 200 000 zařízení ve 150 zemích světa. Počítačový expert, jehož oslovila britská BBC varoval, že další vlna může přijít v nejbližší době.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pátek zasáhl prakticky celý svět jeden z nejmasivnějších útoků v celé historii internetu. Řádění vyděračského viru WannaCry, který pronikl do více než 200 000 zařízení ve 150 zemích světa, se podařilo po několika hodinách zastavit. Bezpečnostní experti ze serveru MalwareTech však varovali, že další vlna útoku by mohla přijít již v pondělí.

Byl to právě server MalwareTech, který pravidelně přináší informace o nejrůznějších kybernetických hrozbách, kterému se podařilo zmapovat chování vyděračského viru WannaCry a informovat o tom, kde všude útočil.

Foto: repro malwaretech.com

Mapa zemí, kde WannaCry během pátku útočil.

Šlo pouze o první vlnu

Bezpečnostní experti z tohoto serveru nicméně v neděli upozornili na to, že útok byl pouze první vlnou. Podle nich je velmi pravděpodobné, že druhá přijde již v průběhu pondělí. A bude daleko intenzivnější než ta první.

První verze škodlivého viru WannaCry totiž obsahovala chyby, díky kterým se podařilo šíření tohoto nezvaného návštěvníka už během pár hodin zastavit. Ta druhá však bude mít podle serveru MalwareTech všechny slabiny ošetřené, a tak nebude obrana před ní vůbec snadná.

Útočníci se navíc podle odhadů MalwareTechu budou snažit šířit škodlivý kód co nejdříve, pravděpodobně již v pondělí, aby minimalizovali šanci, že stihnou antivirové společnosti – a i samotní uživatelé – zareagovat.

Kdo za šířením škodlivého kódu WannaCry stojí, zatím není jasné.

Šli po penězích

Jisté je nicméně to, že jde o jeden z nejmasivnějších útoků vyděračských virů v celé historii internetu. „200 000 obětí, a to přinejmenším ve 150 zemích. Ročně řešíme na dvě stovky kybernetických útoků, ale něco takového jsme dosud neviděli,“ uvedl ředitel Europolu Rob Wainwright.

On sám připustil, že všichni postižení kybernetickým útokem se ještě nepřihlásili, a tak konečná bilance bude pravděpodobně ještě daleko vyšší. První páteční odhady totiž hovořili pouze o polovičním počtu obětí.

„Naše bezpečnostní řešení zaregistrovala v průběhu pátečního dne více než 45 000 útoků ransomwaru WannaCry v 74 zemích světa. Mezi nejpostiženější země patří Rusko, Ukrajina a Indie. Obětí se stalo také 16 britských nemocnic či společnosti ve Španělsku,“ konstatoval v pátek David Emm, hlavní bezpečnostní analytik týmu GReAT společnosti Kaspersky Lab.

Antivirová společnost Avast již dříve uvedla, že škodlivý kód WannaCry útočil také v Česku. Napadl zde podle prvních odhadů na 400 počítačů.

Foto: repro thehackernews.com

Takto vypadala obrazovka uzamčená vyděračským virem.

WannaCry útočí úplně stejně jako drtivá většina ostatních vyděračských virů, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Nejprve tedy škodlivý kód pronikne do počítače, pak jej uzamkne a zašifruje všechny data. Za jejich zpřístupnění následně počítačoví piráti požadují již zmiňované výkupné.

„Vzhledem k tomu, že útočníci vyžadují relativně nízké výkupné 300 USD (7300 Kč), je velmi pravděpodobné, že se nejedná o cílené útoky. Kdyby totiž útočník věděl, že je schopen napadnout tak vysoký počet systémů najednou, požadoval by za opětovné zpřístupnění dat daleko vyšší částku,“ podotkl Emm.

„Ransomware použitý při tomto útoku je relativně nový. Poprvé se objevil v únoru 2017 a nejnovější varianta se objevila v pátek ráno. Přesto se šíří velmi rychle a útočí na organizace napříč Evropou a Asií,“ uvedl Daniel Šafář, Country Manager pro Českou republiku a region CZR ve společnosti Check Point Software Technologies. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám