Hlavní obsah

IPhony a iPady mohou napadnout hackeři. Stačí se připojit k wi-fi

Novinky, chm

Kritickou bezpečnostní trhlinu obsahuje operační systém iOS, který využívají chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Kyberzločinci ji mohou zneužít k tomu, aby do zařízení propašovali prakticky libovolný škodlivý kód. Stačí, aby byli připojeni ke stejné wi-fi jako jejich oběť, například na zdarma dostupné síti v kavárně nebo obchodním centru.

Foto: mif, Novinky

Chyba se týká pouze lidí, kteří využívají starší verzi iOS. (Ilustrační foto)

Článek

Jak snadno je trhlina zneužitelná demonstroval na hackerské konferenci Black Hat výzkumník Marco Grassi z bezpečnostní společnosti Tencent.

„Kyberzločinec využije systémové aplikace WebSheet, která po připojení k wi-fi automaticky načte libovolný tzv. captive portál. Na ten vloží některou zranitelnost WebKitu a tím vyvolá aplikaci iOS Diagnostics, která již běží mimo sandbox. iOS Diagnostics načítá URL, kterou útočník falzifikuje, a skrz ni kompromituje zařízení,“ popsal technickou stránku útoku Pavel Bašta, bezpečnostní analytik Národního kybernetického týmu CSIRT.CZ.

Zjednodušeně řečeno útočníkovi stačí, aby se mu podařilo připojit na stejnou wi-fi síť jako jeho oběti. Poté může zařízení s operačním systémem iOS podstrčit podvodnou stránku, prostřednictvím které pak propašuje do zařízení libovolný škodlivý kód – klidně jej i ovládne na dálku.

Je však nutné zdůraznit, že v ohrožení jsou pouze uživatelé, kteří nemají aktualizovaný svůj operační systém. Nejnovější verze iOS totiž kyberzločincům tato zadní vrátka do iPhonů a iPadů zavřela.

Měsíc plný chyb

Březen pro společnost Apple rozhodně růžový nebyl. Americký počítačový gigant totiž vydal opravy pro více než 200 bezpečnostních chyb, což je naprostý rekord.

Trhliny přitom nebyly objeveny pouze v systémech pro mobilní zařízení, ale například i v platformách pro stolní počítače. Hrozba se navíc týká také uživatelů, kteří žádné zařízení s platformou od Applu nevlastní. Trhliny obsahuje totiž například i webový prohlížeč Safari, jenž je dostupný i pro stroje s Windows.

S ohledem na množství objevených zranitelností by uživatelé zcela jistě neměli s instalací aktualizací otálet. V některých případech totiž již útočníci chyby zneužívají. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám