Hlavní obsah

Kreml dává od útoku na Yahoo ruce pryč

Moskva
Aktualizováno

Kreml ve čtvrtek vyloučil jakoukoli účast ruských tajných služeb na nezákonné kybernetické akci. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov to řekl v reakci na obvinění dvou ruských špiónů a dvou dalších osob ministerstvem spravedlnosti USA z útoku na internetovou společnost Yahoo před třemi lety.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Peskov novinářům sdělil, že zatím nemá žádné oficiální informace o tomto obvinění a že vše, co o tom dosud ví, se dozvěděl ze sdělovacích prostředků.

„Opakovaně jsme řekli, že nemůže být řeči o nějakém zapojení některého ruského úřadu včetně FSB (Federální bezpečnostní služby) do jakýchkoli nezákonných počítačových aktivit,” zdůraznil Peskov.

Americké ministerstvo spravedlnosti ve středu oznámilo, že obvinilo dva ruské špióny a dva hackery původem z bývalých sovětských republik v souvislosti s ukradením dat z účtů internetové společnosti Yahoo z roku 2014.

Podle deníku The Washington Post jde o vůbec první obvinění svého druhu „ruských vládních činitelů”. Týká se dvou pracovníků ruské tajné služby FSB a dvou hackerů, které si Rusové údajně najali.

Více než miliarda přihlašovacích údajů

Loni v září vedení Yahoo oznámilo, že v roce 2014 byla z jeho serverů odcizena data z 500 miliónů účtů. V prosinci pak zástupci Yahoo potvrdili, že při dalším útoku z roku 2013 byla odcizena více než miliarda přihlašovacích údajů. [celá zpráva]

Yahoo dosud neuvedla, zda oba útoky souvisely. Útoky také měly dopad na prodej hlavního podnikání Yahoo komunikačnímu gigantovi Verizon. [celá zpráva]

Odcizené informace mohou podle vyjádření podniku zahrnovat jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a takzvané ověřovací otázky a odpovědi na ně.

Služby Yahoo využívá podle serveru expandedramblings.com každý měsíc miliarda lidí. E-mailovou schránku má na tomto serveru 280 miliónů lidí, z toho 81 miliónů jich je z USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám