Hlavní obsah

Kreml dává od útoku na Yahoo ruce pryč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Kreml ve čtvrtek vyloučil jakoukoli účast ruských tajných služeb na nezákonné kybernetické akci. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov to řekl v reakci na obvinění dvou ruských špiónů a dvou dalších osob ministerstvem spravedlnosti USA z útoku na internetovou společnost Yahoo před třemi lety.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Peskov novinářům sdělil, že zatím nemá žádné oficiální informace o tomto obvinění a že vše, co o tom dosud ví, se dozvěděl ze sdělovacích prostředků.

„Opakovaně jsme řekli, že nemůže být řeči o nějakém zapojení některého ruského úřadu včetně FSB (Federální bezpečnostní služby) do jakýchkoli nezákonných počítačových aktivit,” zdůraznil Peskov.

Americké ministerstvo spravedlnosti ve středu oznámilo, že obvinilo dva ruské špióny a dva hackery původem z bývalých sovětských republik v souvislosti s ukradením dat z účtů internetové společnosti Yahoo z roku 2014.

Podle deníku The Washington Post jde o vůbec první obvinění svého druhu „ruských vládních činitelů”. Týká se dvou pracovníků ruské tajné služby FSB a dvou hackerů, které si Rusové údajně najali.

Více než miliarda přihlašovacích údajů

Loni v září vedení Yahoo oznámilo, že v roce 2014 byla z jeho serverů odcizena data z 500 miliónů účtů. V prosinci pak zástupci Yahoo potvrdili, že při dalším útoku z roku 2013 byla odcizena více než miliarda přihlašovacích údajů. [celá zpráva]

Yahoo dosud neuvedla, zda oba útoky souvisely. Útoky také měly dopad na prodej hlavního podnikání Yahoo komunikačnímu gigantovi Verizon. [celá zpráva]

Odcizené informace mohou podle vyjádření podniku zahrnovat jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a takzvané ověřovací otázky a odpovědi na ně.

Služby Yahoo využívá podle serveru expandedramblings.com každý měsíc miliarda lidí. E-mailovou schránku má na tomto serveru 280 miliónů lidí, z toho 81 miliónů jich je z USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám