Hlavní obsah

Experti bijí na poplach. Ransomware útočí stále častěji

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dramatický nárůst útoků vyděračských virů, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware, zaznamenali bezpečnostní experti. Podle aktuální zprávy antivirové společnosti Check Point se jejich podíl mezi jednotlivými hrozbami v druhé polovině loňského roku zvýšil na dvojnásobek. A bude hůř…

Foto: Profimedia.cz

Ransomware může přijít uživatele pěkně draho.

Článek

„V roce 2016 byly detekovány tisíce nových ransomwarových variant a v posledních měsících jsme byli svědky další změny. Ransomware je stále více a více centralizovaný a několik významných malwarových rodin dominuje celému trhu a útočí na organizace všech velikostí,“ podotkl Petr Kadrmas, bezpečnostní odborník ze společnosti Check Point.

Podle něj ale pochopitelně nejsou ničím výjimečným ani útoky na koncové uživatele. Na podniky a firemní sítě se nicméně počítačoví piráti zaměřují ještě častěji, protože tam mohou napáchat daleko větší neplechu.

Důvod, proč kyberzločinci ransomware tak často šíří, je prostý. „Ransomware prostě funguje a generuje útočníkům zisky. Organizace se snaží efektivně chránit, ale mnoho z nich nepoužívá správné zabezpečení a podceňuje vzdělávání zaměstnanců, kteří by rozpoznáním příznaků útoku mohli zabránit nákladným škodám,“ podotkl Kadrmas.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že v letošním roce se budou vyděračské viry šířit ještě více, než tomu bylo v tom loňském.

Útoky jsou sofistikovanější

Sluší se navíc připomenout, že v šíření podobných nezvaných návštěvníků jsou kyberzločinci stále vynalézavější. Mnohdy případný útok nemusí odhalit ani zkušení uživatelé.

Jedním z nejnovějších triků je zobrazování webových stránek s nesmyslnými znaky. S podobnými, jaké se zobrazují například v textových dokumentech, pokud v počítači není nainstalovaný použitý font písem. Uživatel tak musí v praxi znakovou sadu manuálně doinstalovat, aby si mohl text přečíst. [celá zpráva]

A přesně na to sázejí počítačoví piráti. „Uživateli je zobrazena výzva k instalaci balíčku fontů pro Google Chrome s tím, že tím bude problém vyřešen,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ.

„Pokud uživatel na trik skočí, problémy mu teprve začnou, neboť si místo fontů nainstaluje do svého počítače trojského koně, nebo dokonce ransomware,“ doplnil bezpečnostní analytik s tím, že s podobnými útoky se mohou uživatelé setkat i na legitimních webových stránkách, které se podaří počítačovým pirátům napadnout.

Výkupné neplatit

Útoky vyděračských virů jsou vždy na chlup stejné. Nejprve tito záškodníci zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty.

Sluší se připomenout, že výkupné by ale lidé neměli platit, protože nemají žádné záruky, že data budou skutečně zpřístupněna. Z podobných případů, které se objevovaly v minulosti, dokonce vyplývá, že nedochází k odšifrování dat prakticky nikdy. Jediným řešením je počítač odvirovat, což však nemusí být jednoduché.

Jak se bránit proti vyděračským virům?
Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.
Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.
Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.
Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.
Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.
Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Anketa

Setkali jste se již s útokem vyděračského viru?
Ano
49,3 %
Ne
50,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1368 čtenářů.

Co je ransomware? Každý třetí člověk to neví

Vyděračské viry, které jsou často označovány souhrnným názvem ransomware, patří několik posledních měsíců k těm nejzávažnějším hrozbám. Přesto každý třetí člověk neví, co slovo ransomware vlastně znamená. Tedy ani to, že jde o počítačového záškodníka. Vyplývá to z průzkumu antivirové společnosti Eset.

Průzkum se uskutečnil v USA a Kanadě, přičemž se ho dohromady účastnilo více než tři tisíce lidí. Třetina z nich odpověděla, že vůbec neví, co slovo ransomware znamená.

Bezpečnostní experti jim vysvětlili, že jde o škodlivé kódy, které uzamknou počítač, zašifrují data a za jejich zpřístupnění požadují výkupné. To by však 85 % lidí nebylo ochotných zaplatit. Raději by o takto uloupená data přišli.

Zajímavá je také informace o tom, jak si lidé svoje data chrání. Rovných 31 % dotázaných totiž uvedlo, že soubory uložené v počítači vůbec žádným způsobem nezálohují. A to ani fotografie či videa. V případě útoku vyděračského viru by tak o svá data nenávratně přišli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám