Hlavní obsah

A zase jdou po penězích. Podvod poznají jen pozorní

Novinky, ort

Další past nalíčili podvodníci na internetu na důvěřivé uživatele. Opět se vydávají za bankéře, tentokrát za zástupce Fio banky, a snaží se příjemce nevyžádaného e-mailu přesvědčit o tom, že je nutné ověřit jejich účet internetového bankovnictví.

Foto: Archiv, Právo

Článek

Pozornější uživatelé mohou odhalit, že jde o podvod hned na první pohled. Zpráva je napsaná sice česky, ale velmi krkolomně: „Vážený zákazníku, z bezpečnostních důvodů musíme ověřit svůj účet informace! Pro potvrzení klikněte zde.“

Pod slůvkem zde se ukrývá odkaz na podvodné webové stránky, jež imitují vzhled skutečného internetového bankovnictví Fio banky. Právě krkolomný slovosled je ale prvním vodítkem toho, že by uživatelé na odkaz v e-mailu neměli vůbec klikat.

Foto: repro Fio banka

Podvodná zpráva, ve které se útočníci vydávají za zástupce Fio banky.

Sluší se podotknout, že na rozdíl od textu podvodné zprávy si s hlavičkou e-mailu dali počítačoví piráti skutečně záležet. Spam je odeslán z adresy kontakt@fiobanka.prihlaste.cz. Kvůli tomu by se mohli nechat někteří jedinci skutečně napálit.

Banka však již varovala, že jde o podvod. „Zaznamenali jsme podvodné e-maily, které se vydávají za zprávy od nás. Podvodníci se tak snaží získat přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. Žádné takové e-maily neposíláme,“ uvedli zástupci Fio banky.

„Pokud vám takový e-mail přišel, na nic neklikejte a jednoduše ho smažte,“ doplnili zástupci banky.

Vydávali se i za zástupce spořitelny

Je více než pravděpodobné, že obdoba takovýchto falešných zpráv se na síti objeví v nadcházejících dnech nebo týdnech také pod hlavičkou jiného finančního institutu. Koneckonců minulý týden se počítačoví piráti vydávali za zástupce České spořitelny. [celá zpráva]

Foto: koláž Novinky.cz s použitím České spořitelny

Ukázka podvodného e-mailu

Obezřetnost je tak na místě. Prakticky žádný finanční institut v tuzemsku totiž nerozesílá e-maily, jejichž prostřednictvím by bylo možné se rovnou přihlásit ke svému účtu.

Vhodné je také ověřovat webovou adresu v internetovém prohlížeči, zpravidla podle ní je totiž možné poznat, že se uživatel ve skutečnosti nachází na podvodných stránkách – a ne ve skutečném internetovém bankovnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám