Hlavní obsah

Bezpečnostních chyb jako máku. Oracle opravuje najednou 270 trhlin

Novinky, chm

Bez nadsázky obří balík záplat vydala společnost Oracle, obsahuje totiž opravy pro bezmála tři stovky chyb. Aktualizace se týká prakticky celého softwarového portfolia této společnosti. Nemalé množství trhlin bylo přitom označováno jako velmi kritické.

Foto: Oracle

Logo společnosti Oracle

Článek

Oracle nabízí desítky nejrůznějších softwarových nástrojů a utilit. Běžní uživatelé se ale s nimi přímo setkají jen málokdy, zpravidla jde totiž o řešení určená pro nasazení v menších či větších firmách. Jde o různé databázové a vývojářské nástroje, stejně jako o nástroje určené k řízení podniků.

Právě proto je ale celá hrozba napadení ještě závažnější. Ve firmách totiž mohou napáchat počítačoví piráti daleko více škody než v domácnostech.

U více než stovky chyb je přitom možné vzdálené zneužití. To jinými slovy znamená, že je počítačoví piráti mohou zneužít k tomu, aby do konkrétních počítačů nebo podnikové sítě propašovali prakticky libovolný škodlivý kód. Stejně tak ale mohou přistupovat k nastavení napadeného stroje či uloženým datům na discích.

Problémy mohou mít i běžní uživatelé

Některé chyby se ale týkají i přímo běžných uživatelů. V portfoliu společnosti Oracle je totiž například Java, která je často využívána pro korektní chod některých webových stránek. V počítači ji tak mají nainstalovanou desítky miliónů lidí po celém světě.

A právě u zmiňované Javy bylo odhaleno 17 chyb, z toho 16 mohou vzdáleně zneužít kyberzločinci ke vzdáleným útokům. Kritické chyby obsahuje například také Virtual Box, který se mezi zběhlejšími uživateli těší poměrně velké popularitě.

Jak je z řádků výše patrné, obezřetnost je tedy na místě. Stahovat opravy je možné prostřednictvím automatických aktualizací v jednotlivých programech, případně prostřednictvím webových stránek společnosti Oracle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám