Hlavní obsah

Kyberzločinci mohou zaútočit dokonce už i na hřeben

Právo, Novinky, Petr Svorník

Přibývá tzv. chytrých přístrojů, které sbírají nejrůznější, více či méně užitečná data. A roste také nebezpečí jejich zneužití. Teoreticky tak mohou kyberzločinci v dnešní době napadnout na dálku klidně i hřeben.

Foto: archív výrobce

Chytrý může být v dnešní době už i hřeben. Na snímku je nový model od společnosti L’Oréal, který byl odhalen na veletrhu CES.

Článek

Tak například chytré sportovní hodinky – změří vám vzdálenost, kterou jste uběhli, a údaj odešlou do programu v telefonu. Tam už se můžete podívat, kolik jste uběhli včera, před měsícem nebo jakou vzdálenost zaběhl váš kamarád na druhém konci republiky.

Jenže výrobci se u těchto relativně užitečných věcí nehodlají zastavit. „Veletrh spotřební elektroniky (CES) v Las Vegas byl přehlídkou nápadů, jak připojit k internetu věci, u nichž by to mohlo být prospěšné,“ uvádějí stránky popsci.com.

Zmiňují hřeben od společnosti L’Oréal, jenž provede rozbor vašich vlasů, nebo polštář nahrávající zvuk vašeho chrápání či pohyby během spánku. Jakmile je takový výrobek připojen k internetu, může být teoreticky ovládnut někým cizím, hackerem.

Ten jej využije ve své armádě počítačů a s ní vyřadí z provozu třeba poskytovatele určité služby na internetu.

Armáda zotročených zařízení

Vojsko složené z chytrých polštářů, hřebenů či odpadkových košů může vypadat legračně, ovšem podobně se chytré fotoaparáty loni v říjnu zapojily do útoku, jenž způsobil problémy i společnostem jako Amazon či Twitter. [celá zpráva]

S desítkami tisíc napadených zařízení, která je poslechnou na slovo, jsou schopni šířit nevyžádané e-maily nebo provádět DDoS útoky.

Na zařízení tzv. internetu věcí, tedy na chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě, se tak zaměřují kyberzločinci stále častěji. U nich totiž bezpečnost zatím nikdo nijak dramaticky neřeší, čehož se snaží kyberzločinci využít.

Anketa

Koupili byste si chytrý hřeben?
Ano
4,9 %
Ne
95,1 %
Celkem hlasovalo 308 čtenářů.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám