Hlavní obsah

Největší kybernetické hrozby, které číhají na internetu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani před koncem loňského roku počítačoví piráti ve svých snahách o šíření škodlivých kódů nepolevili, spíše naopak. Největší hrozbu přitom představoval v prosinci stejně jako prakticky v celém loňském roce nezvaný návštěvník zvaný Danger. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nejrozšířenější virus, plným názvem JS/Danger.ScriptAttachment, je velmi nebezpečný. Otevírá totiž zadní vrátka do operačního systému. Útočníci pak díky němu mohou propašovat do napadeného počítače další škodlivé kódy, nejčastěji tak šíří vyděračské viry z rodiny ransomware.

Tyto škodlivé kódy začnou šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane. Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou.

Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Každý druhý útok

Danger přitom není radno podceňovat, v posledním měsíci loňského roku měl totiž na svědomí takřka každý druhý útok. „Přestože podíl této hrozby oproti listopadu mírně klesl z 54,91 na 46,34 procenta, vede Danger s převahou celého řádu nad všemi ostatními typy škodlivých kódů,“ podotkl Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Ten zároveň poradil, jak se mohou lidé proti tomuto škodlivému kódu – a nutno podotknout i celé řadě dalších – bránit. „Uživatelé by se měli vyvarovat otevírání příloh nevyžádaných e-mailů, i kdyby se tyto zprávy tvářily jako legitimní,“ konstatoval Dvořák.

Pozor na nevyžádané e-maily

Danger se totiž nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Prakticky totéž platí také o druhé nejrozšířenější hrozbě zvané Nemucod. Také s pomocí tohoto viru mohou počítačoví piráti do napadeného stroje stahovat další škodlivé kódy.

„Pokud útočníci používají nástroj, který dlouhodobě funguje, nemají žádný důvod jej měnit,“ vysvětlil nevídanou popularitu obou nezvaných návštěvníků bezpečnostní expert. Nemucod nicméně představoval 4,07 procenta ze zachycených hrozeb.

Na třetí pozici mezi nejčetněji detekovanými škodlivými kódy se v posledním měsíci loňského roku dostal rovněž downloader Agent.CFL. První pětku pak uzavírají nezvaní návštěvníci Kryptik.RE a Agent.CCV.

Seznam deseti nejrozšířenějších hrozeb za měsíc září naleznete v tabulce níže:

Deset nejrozšířenějších počítačových hrozeb – prosinec 2016
1. JS/Danger.ScriptAttachment (46,34 %)
2. JS/TrojanDownloader.Nemucod (4,07 %)
3. VBA/TrojanDownloader.Agent.CFL (3,28 %)
4. JS/Kryptik.RE (2,45 %)
5. VBA/TrojanDownloader.Agent.CCV (2,40 %)
6. VBA/TrojanDownloader.Agent.CFA (2,05 %)
7. VBA/TrojanDownloader.Agent.CEF (2,03 %)
8. VBA/TrojanDownloader.Agent.CDE (2,01 %)
9. VBA/TrojanDownloader.Agent.CDO (2,00 %)
10. VBA/TrojanDownloader.Agent.CEW (1,79 %)
Zdroj: Eset

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám