Hlavní obsah

Vyděračské viry mohou napadnout klidně i televizor. Uživatelé ale bezbranní nejsou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První vyděračský virus pro chytré televizory se objevil už v polovině loňského roku. Přesto tito nezvaní návštěvníci stále nepřestávají strašit, zabezpečení TV totiž řeší málokdo. Při sledování filmu tak škodlivý kód může klidně uzamknout celý televizor.

Foto: Profimedia.cz

Vyděračské viry mohou napadnout i televizor. (Ilustrační foto)

Článek

Uzamčení televizoru na vlastní kůži zažil na konci loňského roku Američan Darren Cauthon.

„Sledovali jsme film a v tom se přes celou obrazovku zobrazilo varování, že TV je uzamčena. Podvodníci se vydávali za FBI,“ prohlásil Cauthon.

Vyděračské viry označované souhrnným názvem ransomware totiž dokážou terorizovat uživatele chytrých televizorů postavených na operačním systému Android TV úplně stejně jako majitele smartphonů a klasických PC.

Takto vypadal televizor uzamčený ransomwarem

Útok tedy probíhá prakticky na chlup stejně. Virus se nejdříve uhnízdí v televizoru a pak jej zcela uzamkne. Uživatel tak s přístrojem nemůže vůbec nic dělat, maximálně jej zapnout či vypnout. Na obrazovce se neustále zobrazuje výzva k zaplacení výkupného.

To v případě Cauthona činilo 500 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 13 000 Kč. Počítačoví piráti se jej snažili přesvědčit, že výkupné je ve skutečnosti pokuta, která byla vyměřena za nedovolené nakládání s autorsky chráněnými díly.

Kolik televizorů se vyděračskému viru podařilo za poslední půlrok výše popsaným způsobem napadnout, zatím není jasné. Jisté není ani to, zda se ransomware pro chytré televizory objevil také v Česku.

Chytrá elektronika může být zranitelná

Celá kauza nicméně jasně ukazuje, jak zranitelná mohou být zařízení připojená k internetu. Většina počítačů je totiž proti vyděračským virům chráněna pomocí antivirových programů, u televizorů ale zabezpečení řeší jen málokdo.

Výrobci přitom antiviry pro chytré televizory nabízejí již několik let. Většina uživatelů si patrně ale ani neuvědomuje, že i tato zařízení mohou být napadena.

A jak skončil příběh Cauthona? Tomu se nakonec podařilo s pomocí zákaznické linky ransomwarem napadený televizor resetovat do výchozího nastavení, čímž se nezvaného návštěvníka zbavil. Zároveň ale přišel o uložená nastavení i soubory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám