Hlavní obsah

Největší kybernetické hrozby v Česku

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Danger, Nemucod či Fraud. To jsou jména tří počítačových virů, před kterými by se měli mít tuzemští uživatelé na pozoru. Během uplynulého měsíce šlo totiž v Česku o nejhojněji se vyskytující nákazy vůbec. Vyplývá to z pravidelné měsíční statistiky nejrozšířenějších hrozeb, kterou pravidelně sestavuje antivirová společnost Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stejně jako v září byl i v říjnu nejčastěji skloňovanou hrozbou škodlivý kód Danger, který se šíří nejčastěji prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. V uplynulém měsíci měl podle Esetu na svědomí každý třetí útok.

Danger přitom představuje pro počítačové piráty poměrně účinnou zbraň. Tohoto nezvaného návštěvníka využívají k tomu, aby potají otevřeli zadní vrátka do cizího operačního systému. Prostřednictvím nich pak mohou propašovat do napadeného stroje další škodlivé kódy.

Nejčastěji pak šíří vyděračské viry označované souhrnným názvem ransomware. Útoky těchto záškodníků mají prakticky vždy stejný scénář. Nejprve začnou šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit, jinak se ke svým datům údajně již nikdy nedostane. Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou.

Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Stejná taktika, jiný virus

Na prakticky stejném principu funguje také škodlivý kód Nemucod, který v říjnu obsadil s podílem 12,32 % druhou příčku v českých virových statistikách. Kyberzločinci jej tedy mohou využít k otevření zadních vrátek do systému a zároveň také k šíření dalších škodlivých kódů.

Třetí příčku v seznamu deseti nejčastěji odhalených nebezpečných kódů v říjnu zaujal trojský kůň PDF/Fraud. „Záměrem tvůrců je prostřednictvím tohoto malwaru přesvědčit uživatele, aby vyplnil a odeslal svoje citlivé osobní údaje,“ popsal Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

K získání citlivých informací počítačoví piráti využívají celou řadu různých triků, uživatele například lákají na výhry v různých smyšlených soutěžích. I díky tomu se podařilo zmiňovanému škodlivému kódu získat ve statistikách téměř pětiprocentní podíl.

Deset nejrozšířenějších virových hrozeb v ČR – říjen 2016
1. JS/Danger.ScriptAttachment (35,02 %)
2. JS/TrojanDownloader.Nemucod (12,32 %)
3. PDF/Fraud (4,99 %)
4. Java/Adwind (3,58 %)
5. JS/TrojanDownloader.FakejQuery (3,03%)
6. DOC/Fraud (2,86 %)
7. JS/Kryptik.RE (1,95 %)
8. VBA/TrojanDownloader.Agent.BUX (1,54 %)
9. PowerShell/TrojanDownloader.Agent.Q (1,46 %)
10. JS/ProxyChanger (1,31 %)
Zdroj: Eset

Desatero bezpečného internetu

1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.

2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zdali funguje.

3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.

4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.

5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.

6. Citlivé osobní informace zadávejte pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.

7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.

8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.

9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.

10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat, a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám