Hlavní obsah

Kybernetické útoky jsou stále agresivnější. Británie výrazně zvýší výdaje na bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie posílí boj s kybernetickou kriminalitou. Na zlepšení své bezpečnosti vydá v příštích pěti letech 1,9 miliardy liber (57,2 miliardy Kč), oznámilo v úterý britské ministerstvo financí. Šéf tajné služby MI5 Andrew Parker varoval před „stále agresivnějšími” metodami Ruska, které se podle něj v soupeření se Západem spoléhá daleko častěji právě na kybernetické útoky.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Investice by se měly soustředit na ochranu institucí i občanů proti útokům hackerů. Částku 1,9 miliardy liber vynaloží Londýn na boj s kybernetickým zločinem v průběhu příštích pěti let. Oproti předchozímu pětiletému období jde o zvýšení rozpočtu o polovinu.

„Nová strategie nám umožní podnikat výraznější kroky na naši obranu v kyberprostoru a odpovědět na útok, až budeme napadeni," uvedl Hammond ve zprávě ministerstva financí.

Britská vláda chce v následujících letech vytvořit také nový ústav, který se bude zabývat výzkumem kybernetické bezpečnosti. Fungovat bude paralelně s Národním střediskem kybernetické bezpečnosti (NCSC), které zahájilo svou činnost v říjnu a má zhruba 700 zaměstnanců.

Ředitel tajné služby MI5 v rozhovoru poskytnutém listu The Guardian dnes varoval, že Rusko se stává pro Británii stále větší hrozbou. K destabilizaci země podle něj Moskva používá sofistikované metody včetně kybernetických útoků. Rusko se hackerskými útoky snaží získat vojenská tajemství, informace o průmyslu a hospodářství i vládní a zahraniční politice, tvrdí Parker.

Reklama

Výběr článků

Načítám