Hlavní obsah

Rumunský hacker Guccifer byl v USA odsouzen k 52 měsícům vězení

– Washington

Rumunský hacker Marcel Lazar Lehel, známý jako Guccifer, který proslul nabouráváním se do emailových účtů vysokých amerických politiků, byl ve čtvrtek v USA odsouzen k 52 měsícům vězení. Informovala o tom agentura Reuters. Podle obžaloby se čtyřiačtyřicetiletý hacker v letech 2012 až 2014 dostal do soukromých počítačových schránek asi stovky lidí, včetně amerického exministra zahraničí Colina Powella či členů rodiny bývalého prezidenta George Bushe.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský hacker Marcel Lehel Lazar známý pod přezdívkou Guccifer (uprostřed)

Článek

Lazar se letos v květnu přiznal k průniku do počítače rodiny bývalých prezidentů Bushových i dalších osob. Podle obžaloby tato data poté zveřejnil na internetu. Šlo mimo jiné o soukromé fotografie, autoportrét George Bushe mladšího, korespondenci či zdravotní a finanční údaje.

Lazar tvrdí, že se naboural i do soukromé schránky Hillary Clintonové, což ale experti vylučují s tím, že pro to neexistují důkazy. Podle nich jde hackerovi hlavně o vlastní popularitu. Přezdívku Guccifer si podle svých slov Lazar zvolil podle luxusní značky Gucci a názvu Lucifer (v překladu světlonoš). Podle něj jde o kombinaci "stylu Gucci a světla Luciferova".

Hacker byl před vydáním do USA v rodném Rumunsku odsouzen k sedmi letům vězení za nabourání se do účtů rumunských politiků.

Guccifer v minulosti zveřejnil například i detaily z milostné korespondence, kterou spolu vedli bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell a rumunská politička a nynější komisařka Evropské unie Corina Cretsuová. Dvojice se seznámila v době, kdy byl Powell šéfem americké diplomacie, a po léta udržovala intenzivní korespondenční vztah. Powell, který je 50 let ženatý, ale popřel, že by s Rumunkou měl poměr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám