Hlavní obsah

Terčem hackerů se stala nadace Clintonových. Stopy vedou do Ruska

Nadace Billa a Hillary Clintonových si najala bezpečnostní společnost FireEye, aby po známkách hackerského útoku prověřila její datové systémy. S odvoláním na dva nejmenované zdroje o tom v noci na čtvrtek informovala agentura Reuters. Na veřejnost podle nich zatím neunikl žádný dokument, u kterého by bylo jasně patrné, že se tam dostal prostřednictvím hackerů.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Američtí činitelé pod podmínkou zachování anonymity sdělili, že hackeři použili stejnou techniku jako ruské zpravodajské služby nebo jejich zprostředkovatelé během kybernetického útoku proti institucím z americké Demokratické strany, za kterou Clintonová kandiduje na prezidentku Spojených států. To by prý mohlo naznačovat, že Rusové zaútočili také na nadaci Clintonových.

Jeden z těchto zdrojů a dva američtí činitelé uvedli, že hackeři využili takzvaný cílený phishing. Součástí této techniky bylo podle zdrojů vytváření podvodných internetových stránek a e-mailů, kterými se počítačoví piráti chtěli vlomit do e-mailů pracovníků nadace Clintonových a později do nadace samotné.

Terčem nedávného hackerského útoku na instituce Demokratické strany se staly počítače jejího vedení (DNS) a stranický výbor pro získávání finančních prostředků pro kandidáty do Sněmovny reprezentantů. Americké úřady Moskvu s útokem na tyto počítače oficiálně nespojují a Rusko účast na akci odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám