Hlavní obsah

Apple láká hackery na odměny. Za odhalené chyby jim slibuje milióny

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chyby v zabezpečení jsou doslova noční můrou pro vývojáře jednotlivých programů i celých operačních systémů. Prostřednictvím nich totiž mohou hackeři ohrozit často klidně i stovky miliónů uživatelů. Právě proto se odhodlala společnost Apple využít při hledání podobných trhlin pomoc externích spolupracovníků – hackerů. A láká je na milióny korun.

Foto: Mike Segar, Reuters

Logo Applu (ilustrační foto).

Článek

Obchodní model je to vcelku povedený. Hackeři motivovaní relativně velkou finanční odměnou budou hledat aktivně trhliny a upozorní na ně přímo amerického počítačového giganta.

Ten díky tomu bude schopný vydat záplaty ještě dříve, než chybu odhalí další počítačoví piráti a začnou ji masivně zneužívat a ohrožovat všechny uživatele.

„Ty nejzávažnější chyby bohužel není vůbec jednoduché najít,“ vysvětili podle listu The Wall Street Journal zástupci Applu důvod, proč se rozhodli proměnit hackery v lovce chyb.

Až 200 tisíc dolarů

A zmiňované odměny? Ty budou odstupňované podle závažnosti a podle toho, jakého operačního systému se budou týkat. Hledat trhliny totiž hackeři budou moci například v mobilní platformě iOS, ale stejně tak v operačním systému Mac OS X.

Americký počítačový gigant slibuje odměny ve výši až 200 tisíc dolarů v případě těch nejkritičtějších chyb, které budou vystavovat velké množství uživatelů útokům. V přepočtu na koruny si tak bezpečnostní experti budou schopni vydělat bezmála pět miliónů korun za odhalení jedné jediné chyby.

Částka pro jednotlivce je to obrovská. Na druhou stranu pro Apple, jednu z nejúspěšnějších technologických firem vůbec, je prakticky zanedbatelná – minimalizace rizika možného útoku za to evidentně stojí.

Apple není v odměňování hackerů průkopníkem. Podobnou strategii již několik let razí například i společnosti Facebook a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám