Hlavní obsah

Bezpečnostní programy mají kritické chyby, které mohou zneužít kyberzločinci

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví experti uživatelům neustále kladou na srdce, jak důležité je používat antivirové programy a další bezpečnostní nástroje. Ani takovým aplikacím se ale nevyhýbají chyby, které mohou být nakonec zneužity počítačovými piráty. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili vývojáři společnosti Symantec.

Foto: repro symantec.com

Webové stránky společnosti Symantec (ilustrační foto)

Článek

Ve více než dvou desítkách programů této společnosti, které měly uživatele chránit před nebezpečnými viry a počítačovými piráty, byly nalezeny nebezpečné trhliny. Ty obsahovaly produkty Symantec i Norton.

Konkrétně zranitelnosti byly objeveny v programech Norton Security, Norton 360, Symantec Endpoint Protection, Symantec Email Security, Symantec Protection Engine a řadě dalších. Problém se přitom netýká pouze operačního systému Windows, ale i dalších platforem.

Propašovat mohli libovolný virus

Chyby mohli kyberzločinci zneužít k propašování prakticky libovolného škodlivého kódu na cizí počítače. Bez jakýchkoliv sofistikovaných technik tak na napadených strojích mohli odposlouchávat uživatele, případně přistupovat k jejich datům.

„Objevené zranitelnosti jsou tak špatné, jak jen to jde. Piráti se mohli dostat na cizí počítače bez jakékoliv interakce uživatele,“ přiblížil riziko nebezpečných trhlin bezpečnostní expert Pierluigi Paganini na serveru Security Affairs.

Společnost Symantec naštěstí vydala pro objevené trhliny aktualizace. S ohledem na možná rizika by s jejich instalací uživatelé neměli otálet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám