Hlavní obsah

Ze sociální sítě Tumblr unikly desítky miliónů hesel

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LinkedIn, MySpace a nyní také Tumblr. Poslední zmiňovaná sociální síť se v úterý zapsala na seznam webů, které podlehly útokům počítačových pirátů. Těm se podle serveru deníku The Guardian podařilo odcizit 65 miliónů přihlašovacích údajů.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zástupci sítě Tumblr přiznali už zkraje března, že do jejich sítě pronikli v minulosti počítačoví piráti. Žádné detaily však tehdy neprozradili.

Patrně i kvůli tomu nejspíše nikoho nenapadlo, že by únik dat mohl být tak velkých rozměrů. Databáze, která obsahuje 65 miliónů e-mailových adres a hesel, se již nabízí k prodeji na internetovém černém trhu.

Útok se stal už v roce 2013

Data mají pocházet z útoku, který se stal už v roce 2013. Teoreticky tedy mohou být ohroženi uživatelé, kteří používají stále stejné heslo, případně účet v posledních letech nepoužívají a stejné přihlašovací údaje mají i na jiných webech.

Podle zástupců sociální sítě však panika není na místě. „Jakmile jsme se dozvěděli o celé záležitosti, náš bezpečnostní tým ji důkladně prošetřil. Podle získaných dat můžeme konstatovat, že pro naše uživatele nepředstavuje žádné reálné riziko,“ stojí v prohlášení firmy.

Podle serveru The Hacker News byla totiž databáze s hesly velmi dobře zabezpečena, a tak je nepravděpodobné, že by se útočníkům podařilo šifrování prolomit a získat obsah v použitelné verzi.

Třetí velký únik

Patrně i kvůli tomu prodává hacker na černém trhu databázi tak levně, požaduje za ni pouze 0,5 bitcoinu, tedy něco málo přes pět tisíc korun.

V posledních týdnech jde už o třetí velký únik hesel, na který se přišlo. Na černém internetovém trhu se nejprve v polovině května objevil balík 167 miliónů hesel z profesní sítě LinkedIn. [celá zpráva]

Tento týden pak bezpečnostní experti upozornili, že jeden hacker nabízí k prodeji také přes 400 miliónů hesel ze sociální sítě MySpace. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám