Hlavní obsah

Další velký únik hesel? Hacker jich nabízí k prodeji přes 400 miliónů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti mají v posledních týdnech opravdu napilno, s úniky hesel z velkých internetových služeb se totiž doslova roztrhl pytel. Další na řadě je podle všeho komunitní server MySpace, ze kterého mělo uniknout více než 400 miliónů hesel.

Foto: repro myspace.com

Komunitní síť MySpace

Článek

Balík uniklých hesel je k prodeji na černém internetovém trhu za šest bitcoinů, tedy v přepočtu za bezmála 70 tisíc korun. Zmiňovanou virtuální měnu nezvolil hacker náhodou – nelze ji totiž snadno vystopovat, a tak i po zaplacení zůstane jeho identita nadále skryta.

Nabízí je stejný hacker, který před dvěma týdny nabízel k prodeji balík 167 miliónů hesel ze sítě LinkedIn. [celá zpráva]

Kdy hesla unikla?

To je jeden z hlavních důvodů, proč jsou bezpečnostní experti ostražití. Odcizená hesla z LinkedIn se totiž ukázala být pravá, vše tedy nasvědčuje tomu, že o podvod nepůjde ani v případě MySpace.

Zástupci komunitní sítě MySpace to však zatím oficiálně nepotvrdili.

Podle počtu nabízených hesel to však vypadá, že se útok musel stát již před několika lety, případně že data pocházejí z více útoků. V současnosti totiž komunitní server používá jen několik desítek miliónů uživatelů. Samotný MySpace se nicméně chlubí tím, že má miliardu registrovaných uživatelů.

Raději změnit hesla

Z bezpečnostních důvodů by si tedy uživatelé komunitní sítě MySpace měli změnit svá přístupová hesla. Podceňovat riziko zneužití dat by neměli ani uživatelé, kteří mají na MySpace registraci, ale svůj účet už dávno nepoužívají.

Celá řada lidí totiž používá stejné přihlašovací údaje k různým webovým službám. Pro počítačové piráty tedy není nic jednoduššího než hesla vyzkoušet i na jiných serverech.

Bezpečné heslo by mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako je například heslo) nebo pouhou posloupností číslic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám