Hlavní obsah

LinkedIn narychlo mění hesla. Čtyři roky po útoku

Novinky, mif

Desítky miliónů uživatelských jmen a hesel, která hacker nabízí k prodeji na internetu, jsou podle všeho pravá. Zástupci profesní sítě LinkedIn totiž začali uživatelům narychlo měnit hesla. A to i přesto, že se útok stal už před čtyřmi roky.

Foto: repro linkedin.com

Profesní síť LinkedIn

Článek

„V nedávné době jsme zaznamenali potenciální riziko pro váš účet na LinkedInu a přijali jsme okamžitá opatření na ochranu vašeho účtu. Při příštím přihlášení si budete muset změnit heslo,“ konstatovali zástupci sítě LinkedIn.

E-mail v tomto znění obdržely během čtvrtka a pátku milióny uživatelů zmiňované profesní sítě. Mezi ohroženými uživateli jsou i Češi.

Odcizená uživatelská data mají pocházet z útoku z roku 2012. Tehdy se však předpokládalo, že z LinkedInu uniklo méně než 6,5 miliónu hesel. Tento týden ve čtvrtek se však ukázalo, že jich je mnohem víc. [celá zpráva]

Hacker chce 50 000 korun

Hacker vystupující pod přezdívkou Peace totiž na černém internetovém trhu začal prodávat databázi obsahující na 167 miliónů hesel. Požaduje za ni pět bitcoinů, tedy v přepočtu zhruba padesát tisíc korun.

Testy na vzorku uživatelských dat, která hacker nabízí jako ukázku, prokázaly, že odcizená hesla jsou pravá. Právě proto začali zástupci LinkedInu narychlo resetovat uživatelům hesla, přestože se útok udál už před čtyřmi lety.

Databáze může představovat pro uživatele potenciální riziko i po změně hesla. Celá řada lidí totiž používá stejné přihlašovací údaje k různým webovým službám. Pro počítačové piráty tedy není nic jednoduššího než hesla vyzkoušet i na jiných serverech.

Jak postupovat při změně hesla na LinkedIn:

:: Navštivte web LinkedIn nebo běžte do mobilní aplikace.

:: Jste-li přihlášeni, odhlaste se.

:: Znovu se přihlaste a postupujte podle instrukcí ke změně hesla.

V případě, že lidé používají totožná hesla jako k síti LinkedIn i na jiných webových službách, je vhodné je změnit samozřejmě i tam.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám