Hlavní obsah

Hackeři nepotřebují znát heslo, jednoduše ho smažou

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti kladou uživatelům neustále na srdce, že mají používat sofistikovaná hesla a nikomu je nesdělovat. Jenže občas ochrana heslem nestačí, jak ukazuje nově objevená chyba. Počítačoví piráti se díky ní dostanou do cizí sítě celkem jednoduše, heslo prostě smažou. V ohrožení je podle serveru The Hacker News více než 135 miliónů uživatelů.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Novou trhlinu objevil bezpečnostní výzkumník David Longeneck v zařízení Arris SURFboard SB6141. Jde o modem, který slouží k připojení k internetu přes kabelovou televizi. Hojně je využíván především v USA, není ale vyloučeno, že stejný model využívají také někteří tuzemští uživatelé.

Foto: archív výrobce

Chyba se týká modemu Arris SURFboard SB6141

Chybu mohou počítačoví piráti zneužít dvěma různými způsoby. V první řadě mohou na dálku restartovat zařízení, a tím odpojit všechny připojené počítače od internetu až na tři minuty. A to samozřejmě opakovaně.

Daleko horší ale je, že trhlina jim dovoluje také obnovit na dálku tovární nastavení této brány do světa internetu. Co to znamená v praxi? Je jedno, jak má uživatel sofistikované přístupové heslo, tímto krokem jej kyberzločinci jednoduše smažou. Pak už jen stačí naťukat přednastavené defaultní hodnoty, které klidně vyčtou z volně dostupných návodů na internetu.

Jediný způsob, jak se mohou lidé bránit, je odpojit modem od internetu.
Swati Khandelwal ze serveru The Hacker News

„Chyba je velmi nešťastná. Jediný způsob, jak se mohou lidé bránit, je odpojit modem od internetu,“ uvedl Swati Khandelwal ze serveru The Hacker News. Podle něj totiž v současnosti neexistuje pro trhlinu žádná oprava.

Výrobce routeru – společnost Arris – se zatím k problému oficiálně nevyjádřil. Není tedy jasné ani to, zda pracuje na aktualizaci firmwaru, která by zjednala nápravu.

Nabízí se také otázka, zda podobnou chybu neobsahují i další síťové prvky tohoto výrobce.

Útoků na síťové prvky přibývá

Právě na síťové prvky, jako jsou modemy a routery, se počítačoví piráti v poslední době zaměřují stále častěji. A není se čemu divit. Březnová studie Cisco Annual Security Report ukázala, že devět z deseti internetových zařízení má slabá místa.

Když kyberzločinci získají přístup k routeru nebo modemu, dokážou napáchat daleko větší neplechu, než kdyby propašovali nezvaného návštěvníka jen do počítače. S pomocí škodlivých kódů, jež do těchto síťových prvků nahrají, mohou například odposlouchávat komunikaci nebo přesměrovávat internetové adresy. [celá zpráva]

Přesně to udělali už v minulosti díky zranitelnosti známé jako „rom-0“. Místo serverů, jako jsou například Seznam.cz nebo Google.com, se poškozeným zobrazila hláška o nutnosti instalace flash playeru. Místo té se ale do PC stáhnul další virus. Útočníci tak rázem měli přístup nejen k routeru, ale i k připojenému počítači. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám