Hlavní obsah

Devět z deseti internetových zařízení má slabá místa

Na bezpečnost klasických počítačů dbá dnes prakticky každý, o zabezpečení routerů – bran do světa internetu – se ale zajímá málokdo. A podobně je to prakticky se všemi síťovými prvky, více než devět z deseti zařízení pro připojení k internetu má slabá místa v zabezpečení. Téměř třetina zařízení již není podporována ani udržována prodejcem. Vyplývá to ze studie Cisco Annual Security Report.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Už loňský výzkum Cisco upozornil na fakt, že ani bezpečnostní specialisté nevěnují dostatečnou pozornost pravidelné instalaci záplat a modernizaci bezpečnostního vybavení.

„Výsledky letošní analýzy naznačují, že situace se zhoršuje. Ačkoli intenzita a úroveň kybernetických útoků roste, zejména malé a střední podniky používají méně nástrojů a procesů pro zabezpečení vůči hrozbám než dříve. Ve srovnání s rokem 2014 poklesl během roku 2015 počet malých a středních podniků, které používají nástroje pro zabezpečení webu o více než deset procent," uvedl generální ředitel Cisco ČR Michal Stachník.

Firmy zároveň zapomínají aktualizovat síťovou infrastrukturu, přitom její zastarávání přímo zvyšuje riziko kybernetického útoku. Oproti roku 2015 klesl počet firem, které uváděly, že jejich bezpečnostní infrastruktura je aktuální, o desetinu. Ve více než 85 procentech firem se nachází stopy po kybernetickém útoku využívajícím rozšíření webového prohlížeče.

Kyberzločinci budují robustní IT infrastrukturu 

Výsledky studie odhalují, že kyberzločinci si stále častěji budují legální a robustní IT infrastrukturu, kterou pak využívají k vlastním kyberútokům. Efektivnost jejich útoků tak roste souběžně s tím, jak se jejich metody stávají sofistikovanější. Dříve používané metody obrany i bezpečnostní strategie jsou proti pokročilým typům prakticky neúčinné.

Cisku se v loňském roce podařilo odhalit původ jednoho z nejpopulárnějších a nejnebezpečnějších kybernetických útoků Angler. Ukázalo se, že jediná kampaň postavená na Angleru mohla za rok jen z vyděračských útoků vynést až 34 miliónů dolarů.

Angler byl schopen napadnout až 147 serverů měsíčně a z každého provést 90 000 útoků. Ty byly úspěšné zhruba v desetině případů. Vyděračské útoky probíhají tak, že útočníci zablokují uživatelský počítač a za jeho opětovné zprovoznění vyžadují výpalné.

Reklama

Výběr článků

Načítám