Hlavní obsah

FBI dokáže obejít zabezpečení jakéhokoliv iPhonu a iPadu. Postup stále tají

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je už prakticky jasné, že americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) má skutečně nástroj, kterým je schopen obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu. Svou pomoc dokonce nabízí i dalším ochráncům zákona, kteří potřebují obejít zabezpečení mobilních přístrojů od Applu. Upozornil na to server The Hacker News.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na společnost Apple se minulý týden obrátila policie z Arkansasu, která chtěla odblokovat chytrý telefon iPhone a multimediální přehrávač iPod. Tato zařízení patří dvěma teenagerům, kteří čelí obvinění z vraždy.

Tehdy ještě vůbec nebylo jasné, jak se vedení amerického počítačového gigantu zachová, protože postoj podniku byl v podobných případech prakticky vždy zamítavý.

Jak to ale nyní vypadá, policisté z Arkansasu nakonec pomoc Applu vůbec potřebovat nebudou. Podle serveru The Hacker News totiž ochráncům zákona nabídli pomocnou ruku vyšetřovatelé z FBI. Ta chce pravděpodobně využít stejný způsob, jakým se dostala na konci března do iPhonu zabijáka ze San Bernardina.

FBI podle informací serveru pomůže stejným způsobem také kolegům z Brooklynu, kde se řeší případ distribuce drog. Vyšetřovatelé se přitom potřebují dostat k důkazům, které se ukrývají v iPhonu 5S.

V ohrožení mohou být milióny uživatelů

Všechny tyto informace tedy nasvědčují tomu, že FBI má skutečně k dispozici nástroj, díky němuž je možné obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu a iPadu. Přestože vyšetřovatelé zatím oficiálně neprozradili, jak se jim daří do jablečných zařízení dostávat, mají patrně informace o bezpečnostní chybě, o níž zatím nemají potuchy ani vývojáři v Applu.

Pokud by to byla pravda, v ohrožení by byly desítky miliónů chytrých telefonů iPhone a počítačových tabletů iPad. Tedy nejen ti, kteří jsou podezřelí ze spáchání nějakých trestných činů, ale i obyčejní uživatelé. [celá zpráva]

Vyšetřovatelům pravděpodobně s prolomením zabezpečení iPhonu pomohla společnost Cellebrite se sídlem v Izraeli. Firma britské stanici BBC potvrdila, že s americkými vyšetřovateli spolupracuje, ale více nesdělila.

Podle serveru Los Angeles Times již advokáti společnosti Apple vytvářejí právní taktiku, jak vládu přimět, aby prozradila všechna specifika o tom, jak se FBI podařilo proniknout do zabijákova iPhonu. Získat všechny detaily chtějí klidně i s pomocí soudu.

Vedení Applu svůj postoj a zájem získat podrobnosti prostřednictvím soudu nicméně oficiálně nepotvrdilo. Je ale vcelku pravděpodobné, že americký počítačový gigant zatím nechce z taktických důvodů odkrýt karty připravovaného právního sporu. [celá zpráva]

Spor se táhne už měsíce

Celý spor mezi FBI a Applem se rozhořel kvůli tomu, že se vyšetřovatelům z FBI nepodařilo dva měsíce dostat do uzamčeného iPhonu islámského radikála. Právě kvůli neúspěchu vyšetřovatelů soud společnosti Apple nařídil, aby tuto funkci vypnula. To však vedení amerického počítačového gigantu odmítlo s tím, že to technicky není možné.

Jedinou možností je vytvoření „zadních vrátek“ do operačního systému iOS, který využívají právě chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Šéf Applu Tim Cook to ale opakovaně odmítal kvůli obavám ze zneužití. Implementací takového nástroje do zmiňované mobilní platformy by totiž byla FBI schopna obejít zabezpečení prakticky jakéhokoliv iPhonu nebo iPadu v budoucnosti.

Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků v zemi v září 2001. Zradikalizovaný muslim Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam na počátku prosince zastřelili 14 lidí. Později byli zabiti při přestřelce s policií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám