Hlavní obsah

Experti bijí na poplach. Vyděračských virů v Česku dramaticky přibylo

Novinky, ort

V posledních týdnech dramaticky narostl počet škodlivých e-mailů, prostřednictvím kterých šíří počítačoví piráti viry. Nejčastěji jde o vyděračské viry z rodiny tzv. ransomwarů. Podle bezpečnostních expertů ze společnosti Eset je Česká republika jednou z nejvíce zasažených zemí, kde se tito nezvaní návštěvníci šíří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Virová nákaza se šíří prostřednictvím e-mailových zpráv, které obsahují přílohu ve formátu zip. Ta je nejčastěji označena jako faktura nebo pozvání k soudu. Tímto trikem se útočníci snaží oběť navést k tomu, aby otevřela obsah přílohy,“ prohlásil Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti Eset.

Podle něj se po otevření souboru nainstaluje do počítače škodlivý kód. Jde například o virus zvaný Nemucod, který se uhnízdí v počítači a může potom stahovat další nezvané návštěvníky.

Tento škodlivý kód začne šifrovat obsah počítače a uživateli oznámí, že za dešifrování musí zaplatit.
Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti Eset

Nejčastěji stahuje právě vyděračské viry. „Aktuálně stahuje především různé typy ransomware, například známý TeslaCrypt nebo Locky. Následně tento škodlivý kód začne šifrovat obsah počítače a uživateli zobrazí oznámení, že za dešifrování počítače musí zaplatit,“ dodává Šnajdr.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. V některých případech to ale není možné.

Používají stejné šifrování jako finanční instituce

Právě zmiňované dva programy totiž používají poměrně sofistikované šifrování. Jde o obdobu toho, co používají finanční instituce při zabezpečení plateb po internetu.

Právě před jedním ze zmiňovaných vyděračských virů varovala také bezpečnostní společnost Check Point. „Za pouhé dva týdny se Locky pokusil ohrozit uživatele ve více než 100 zemích,“ varoval Daniel Šafář, ředitel společnosti Check Point Software Technologies pro ČR.

„Kyberzločinci infikují systém e-mailem s wordovou přílohou, která obsahuje škodlivé makro. Jakmile uživatel soubor otevře, tak makro spustí skript, který stáhne spustitelný škodlivý soubor, nainstaluje se na počítač oběti a vyhledává soubory, které šifruje. Uživatel potom ani neví, že útok začal právě kliknutím na e-mailovou přílohu,“ doplnil Šafář.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Ostražití by před vyděračskými viry neměli být pouze majitelé klasických počítačů. Loni v červnu bezpečnostní experti odhalili nezvaného návštěvníka, který požadoval výkupné i na mobilním telefonu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám