Hlavní obsah

Vyděračský virus už uživatele Linuxu netrápí. Existuje na něj lék

Novinky, mif

Už od loňského podzimu terorizuje uživatele Linuxu tzv. ransomware – nezvaný návštěvník, který se zabydlí v počítači a zašifruje uložená data. Za jejich odblokování pak požaduje výkupné. Bezpečnostním expertům se však nyní podařilo znehodnocená data získat zpět, aniž by lidé museli zaplatit byť jen jedinou korunu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O rozšíření vyděračského viru Linux.Encoder informovaly Novinky.cz již loni v listopadu. [celá zpráva]

„Tento malware byl od té doby několikrát prolomen a svými autory následně vylepšen. V současné době je aktuální verze Linux.Encoder.3, která je nicméně též úspěšně překonaná,“ uvedl Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Nástroj pro obnovení zašifrovaných dat mohou lidé stahovat ze stránek společnosti Bitdefender. K dispozici je zadarmo.

Jak probíhá útok vyděračského viru?

Vyděračský virus se dokáže zabydlet na počítačích s Linuxem i s Windows, následné útoky mají zpravidla stejný scénář. Útočníci se snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se k zašifrovaným datům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. [celá zpráva]

I když se vyděračské viry nejčastěji soustředí na klasické počítače, existují také výjimky. Loni v červnu bezpečnostní experti odhalili nezvaného návštěvníka, který požadoval výkupné i na mobilním telefonu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám