Hlavní obsah

Vyděračský virus terorizuje už i uživatele Linuxu

Novinky, ort

Ransomware je škodlivý kód, který se zabydlí v počítači, zašifruje uložená data a po uživateli požaduje následně výkupné. Doposud se podobné viry soustředily především na stroje s operačním systémem Windows. Nejnovější verze však dokáže potrápit také majitele platformy Linux.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Byl objeven nový druh ransomwaru pro Linux, pojmenovaný Linux.Encoder.1,“ podotkl analytik Pavel Bašta z Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle serveru Security Week se už tomuto nezvanému návštěvníkovi podařilo nakazit více než tisíc počítačů s Linuxem.

Útok má stejný scénář

Útok přitom probíhá úplně stejně jako na platformě Windows. Útočníci se tak snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se k zašifrovaným datům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod.

Ani po zaplacení výkupného navíc nemají uživatelé jistotu, že se ke svým datům skutečně dostanou. Virus je nutné z počítače odinstalovat a data následně pomocí speciálního programu odšifrovat. [celá zpráva]

I když se nejčastěji vyděračské viry soustředí na klasické počítače, existují také výjimky. Loni v červnu bezpečnostní experti odhalili nezvaného návštěvníka, který požadoval výkupné i na mobilním telefonu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám