Hlavní obsah

Vězni v Británii si už z mobilu nezavolají, vláda jim odřízne i internet

Novinky, Jan Potůček, eset.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rázný konec nelegálnímu využívání mobilních telefonů a připojení k internetu mezi vězni hodlá učinit britská vláda. Po sérii případů, kdy trestanci přes mobil dokázali řídit z vězení obchod s drogami, zbraněmi, nebo si dokonce objednat vraždu, přijalo britské ministerstvo spravedlnosti přísná bezpečnostní opatření a hodlá poskytnout vězeňské správě 1,3 miliardy liber (v přepočtu 50 miliard korun) na patřičné kroky, které povedou k rušení signálu mobilních telefonů v celách a využívání mobilních dat, informoval web TheStack.com.

Foto: wikipedia.org

Ilustrační foto

Článek

Používání mobilních telefonů v britských věznicích je zakázáno nebo výrazně omezeno, ale nadále přetrvává problém s pašováním těchto zařízení. Jenom v letech 2013 a 2014 bylo vězňům v Anglii a Walesu zabaveno přes 7 400 SIM karet a telefonů. I když vězeňská správa dokáže monitorovat jakoukoli pozemní komunikaci, vězni využívají technologie, které jim umožňují vyhnout se detekci radarem.

Začátkem letošního roku přijala britská vláda nový zákon, který dovoluje v okolí věznic snížit úroveň signálu mobilních operátorů, jejichž služeb využívají vězni. Vězeňská služba zároveň může požádat operátora o identifikaci mobilních čísel a vyžádat si jejich odpojení ze sítě.

Zcela vymýtit kriminalitu organizovanou z věznic 

Nejnovější techniky blokování mobilních zařízení slibují lepší výsledky než u předcházejících systémů, které vězni docházeli obcházet

Britské ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že dokáže zcela vymýtit kriminalitu organizovanou z věznic, včetně dealerství drog a dalších omamných látek. Peníze mají být využity také na financování programu, který umožní vyslechnout až 90 tisíc vězňů pomocí videokonference, aniž by museli být převáženi z cely k soudu.

Vězeňská správa tak ušetří za cestovní náklady a bezpečnostní opatření spojená s přepravou odsouzených. Podle guvernéra britské národní banky George Osborna by se tak provozní náklady vězeňských zařízení mohly snížit až o 80 milionů liber ročně (zhruba o tři miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám