Hlavní obsah

Vyšetřování útoku na TV5Monde ukazuje na ruské hackery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšetřování počítačového útoku, který v dubnu ochromil mezinárodní frankofonní televizi TV5Monde, ukazuje na jistou skupinu ruských hackerů. Ta již dříve útočila například na počítačové systémy úřadů v Gruzii a v jedné východoevropské zemi. S odvoláním na zdroj francouzské justice to uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Hackeři udeřili na TV5Monde v noci z 8. na 9. dubna. Hlásili se tehdy k radikální organizaci Islámský stát (IS). Znemožnili vysílání televize na všech jejích kanálech a zablokovali i web stanice a její profily na sociálních sítích. Přerušení pocítili diváci ve více než 200 zemích a oblastech světa.

Případ šetří francouzská prokuratura jako teroristický čin. "Vyšetřování vede v této fázi ke skupině ruských hackerů známé pod jménem APT28," uvedl zdroj. Skupina se někdy prý také označuje jako Pawn Storm či Sofacy group.

Podle zprávy americké společnosti pro počítačovou bezpečnost FireEye z roku 2014 tvoří skupinu APT28 zkušení operátoři a další odborníci, kteří sbírají hlavně údaje týkající se obrany a geopolitiky. Tyto údaje může využít jen nějaká vláda. Skupinu podle Američanů nejspíš podporuje ruská vláda.

Po lednových teroristických útocích v Paříži na časopis Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami, při nichž zahynulo 17 lidí, byly zaznamenány desítky kybernetických útoků na francouzské weby, především různých institucí. Žádný ale nebyl tak rozsáhlý jako úder na TV5Monde. Obnovit vysílání programů se podařilo až za několik hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám