Hlavní obsah

Převeď bitcoiny, nebo střelím!

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Množí se případy loupeží virtuální měny, kdy oběť je pod pohrůžkou násilí donucena převést ze svého účtu bitcoiny nebo podobnou měnu. Schůzka s kupcem bitcoinů se nevyplatila muži z newyorského Brooklynu: s pistolí u hlavy musel svému „obchodnímu partnerovi“ převést bitcoiny za 1100 dolarů. Zařadil se po bok obětí trestné činnosti na stejném principu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Útočníci těží z anonymity bitcoinů a podobných virtuálních měn. Po uzavření transakce není možné vystopovat ani původní účet – což se majitelům bitcoinů líbí – ale ani účet, na který virtuální peníze dorazily. To se zase líbí těm, kdo původního majitele o jeho prostředky okradou či oloupí.

Kriminalita spojená s bitcoiny se dlouho soustřeďpvala pouze na on-line svět. Na bitcoiny se krátce po jejich vzniku zaměřili hackeři a ukradli v přepočtu stamilióny dolarů z bitcoinových burz nebo ze špatně zabezpečených bitcoinových peněženek uživatelů. Ukazuje se však, že bitcoiny mohou stejně dobře posloužit také k inovacím tradičních kriminálních postupů.

Pro majitele bitcoinů znamená vznik fyzické bitcoinové kriminality nutnost rozšířit spektrum bezpečnostních opatření. Ještě nedávno stačilo chránit počítače, z něhož je spravován bitcoinový účet, pomocí kvalitního bezpečnostního řešení. Teď k tomu přistupuje navíc nutnost dbát na zvýšenou fyzickou bezpečnost.

Incidentů s virtuálními měnami bude nepochybně přibývat; už jen proto, že rychle poroste počet jejich uživatelů. Podle analytické společnosti Juniper Research má počet uživatelů bitcoinů vzrůst z 1,3 miliónu v roce 2014 na 4,7 miliónů v roce 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám