Hlavní obsah

S policií si hrál jako kočka s myší. Japonský hacker dostal osm let

Tokio

Japonský soud ve středu poslal na osm let do vězení za výhrůžky smrtí počítačového piráta, který si doslova hrál s policií jako kočka s myší. Vzkazy s hrozbami zabití většího počtu lidí posílal podle agentury AFP opakovaně přes internet způsobem, který znesnadňoval jeho vystopování.

Foto: Profimedia.cz

Jusuke Katajama (uprostřed) u soudu

Článek

Počítačový nadšenec Jusuke Katajama vodil na přelomu let 2012 a 2013 za nos pátrače japonské policie i amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Dařilo se mu posílat zastrašující zprávy přes několik počítačů a naváděl policisty na falešné stopy.

Katajama po zadržení tvrdošíjně zapíral a trval na tom, že s rozesíláním výhrůžek nemá nic společného. Pod tíhou důkazů se ale nakonec přece jen přiznal.

„Jde o zvrácený akt počítačové kriminality," vysvětlil soudce tvrdý verdikt, jímž potrestal počínání dvaatřicetiletého provinilce.

Do vyšetřování se zapojila i FBI

Odsouzený jednou například pohrozil masakrem na rušné burze komiksových nadšenců. Jindy se zase zaměřil na vnuky japonského císaře.

Policie při pátrání po něm postupně zadržela čtyři lidi, ale jak se ukázalo, pachatelem nebyl ani jeden z nich. V jejich počítačích nicméně našla stopu, která čtveřici spojovala – virus, s jehož pomocí Katajama mohl počítače ovládat.

Další pátrání ukázalo, že tento virus, "trojský kůň", byl instalován přes internetové fórum 2-channel, které hojně navštěvují japonští uživatelé. Server s tímto kyberprostorem se nachází v USA, a tak se do vyšetřování zapojila i FBI. S její pomocí se pak podařilo viníka dostat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám