Hlavní obsah

Hackerský skandál společnosti Sony Pictures už zasáhl i prezidenta Obamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávný útok hackerů na počítače filmové společnosti Sony Pictures už nepřímo zasáhl i prezidenta Baracka Obamu. Na veřejnost se totiž dostala soukromá elektronická korespondence spolupředsedkyně společnosti Amy Pascalové, v níž jedna z nejmocnějších žen Hollywoodu spolu s producentem Scottem Rudinem žertuje na Obamův účet. Pascalová se ve čtvrtek za „necitlivé” komentáře omluvila.

Foto: Rob Griffith, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

O tom, že Sony čelilo rozsáhlému hackerskému útoku, se lidé dozvěděli koncem listopadu. Od té doby postupně vyplouvá na povrch, co všechno internetoví piráti z firemních databází a emailů vyčetli, protože informace zveřejňují postupně. Dostupné jsou teď například citlivé údaje o platech, kontaktní informace, zdravotní záznamy a necenzurovaná vyjádření ze soukromých vzkazů.

Jedno z nich nyní vzbudilo ve Spojených státech obrovský rozruch, protože v něm jde o prezidenta Obamu. Pascalová si před plánovanou snídaní s prezidentem psala s Rudinem o tom, jaké filmy má asi Obama rád a pustila se na poněkud tenký led jeho rasového původu.

Foto: Kevork Djansezian, Reuters

Spolupředsedkyně společnosti Sony Amy Pascalové

"Mám se ho zeptat, jestli se mu líbil Django?" otázala se žertem šéfka Sony a později navrhla, že kromě jižanského dramatu, jehož hlavním hrdinou je černošský otrok, by mohl být Obama fanouškem snímku Komorník o černošském sloužícím v Bílém domě.

Pascalová ve čtvrtek připustila, že zmiňované e-maily existují, ale o jejich přesném obsahu se nezmínila. "Obsah mých e-mailů Scottovi byl necitlivý a nevhodný," uvedla. "Omlouvám se všem, koho jsem mohla urazit."

O tom, kdo za hackerským útokem stojí, se zatím oficiálně nic neví. Spekuluje se však, že útok mohl nějak souviset se Severní Koreou, protože se objevily výhrůžky spojené s filmem The Interview (Rozhovor), komedií o novinářích najatých ke spáchání atentátu na severokorejského vůdce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám