Hlavní obsah

Bankomat dokážou vykrást i bez karty. Díky speciálnímu programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Triky, prostřednictvím kterých se snaží vylákat peníze z důvěřivců, už nejspíše počítačovým pirátům nestačí. Nyní se zaměřili na bankomaty, ze kterých dovedou získat hotovost i bez použití platební karty. Slouží jim k tomu speciální program pojmenovaný Tyupkin. Ten se doposud objevil v bankomatech v Latinské Americe, Evropě a Asii a útočníci si díky němu přišli již na milióny dolarů, uvedla společnost Kaspersky Lab.

BEZ KOMENTÁŘE: Díky viru Tyupkin dostanou hackeři peníze za pouhou minutuVideo: Kaspersky Lab

 
Článek

Zločinci operují ve dvou fázích. Nejdříve získají fyzický přístup k bankomatu a vloží do něj CD, aby nainstalovali škodlivý program. Po restartu systému mají bankomat pod kontrolou. Po úspěšném napadení software běží stále dokola, dokud nedostane další instrukce. Aby bylo podvod těžší odhalit, Tyupkin přijímá příkazy pouze v určitý čas během nedělní a pondělní noci, kdy mají útočníci možnost ukrást z infikovaného zařízení hotovost.

Videozáběry z bezpečnostních kamer napadených bankomatů ukázaly, že pro každý případ je vytvořena jedinečná kombinace náhodných čísel. To zajišťuje, aby nikdo mimo gang nemohl z podvodu náhodně profitovat. Když je číslo vloženo správně, obrazovka bankomatu ukáže, kolik peněz je v každé kazetě s hotovostí, a hacker se rozhodne, kterou vyprázdní. Poté přístroj vydá 40 bankovek ze zvolené kazety.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Červ jménem Ploutus

V posledních letech se množí útoky na bankomaty, zejména ve formě čteček karet nebo škodlivého softwaru. Nyní se posunuly k útokům přímo na finanční instituce, buď napadením bankomatů, nebo útokem na samotné banky. Tyupkin je příkladem zneužití bezpečnostních slabin infrastruktury bankomatů, dodala Kaspersky Lab.

V minulosti bezpečnostní experti přišli na způsob, jak počítačoví piráti získávají peníze z bankomatu pouhým odesláním textové zprávy z mobilního telefonu. Nepotřebují přitom žádnou kreditní kartu ani jiné sofistikované metody. V získávání peněz jim pomáhá červ známý jako Ploutus. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám