Hlavní obsah

Nebezpečné mobilní chaty

Novinky, Petr Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci z americké University of New Haven zjistili, že řada běžně používaných chatovacích aplikací obsahuje závažné nedostatky v zabezpečení dat. Oblíbené mobilní aplikace pro komunikaci - například včetně Instagramu – nešifrují obsah komunikace a vystavují tak uživatele hrozbě odposlouchávání.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Jde o aplikace: Instagram, OKCupid, OoVoo, Tango, Kik, Nimbuzz, MeetMe, MessageMe, TextMe, Grindr, HeyWire, Hike a TextPlus. Podle autorů analýzy, o níž referoval technologický server CNET, mají tyto aplikace zhruba 970 miliónů uživatelů.

Předmětem analýzy byly verze pro Android, ale podle výzkumníků nejsou důvody se domnívat, že by se verze pro iOS, tedy pro přístroje společnosti Apple, chovaly odlišně. Hlavními odhalenými bezpečnostními nedostatky jsou přenos dat (textu i obrázků) i jejich uchovávání na serverech v nešifrované podobě, a také volný přístup k uloženým datům bez jakékoli autentizace uživatelů.

K výzkumu byly použity běžně dostupné „šmírovací“ programy jako Wireshark nebo Network Miner. Znamená to, že dokud uvedené chatovací nástroje budou vykazovat popsané bezpečnostní nedostatky, může se k obsahu komunikace, která přes ně běží, dostat kdokoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám