Hlavní obsah

Sex pomáhá přenášet počítačové viry

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: ESET.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Jedna z marketingových pouček říká, že prodat můžete cokoli. Stačí pouze spojit produkt s erotikou. Nahá modelka na titulní straně zaručí vysoký prodej časopisu, sexy reklamy fungují u aut, parfémů i katalogů cestovních kanceláří. Základní lidské pudy ale zneužívají i počítačoví zločinci. Škodlivé kódy balí do lákavých balíčků slibujících žhavé fotografie nebo videa. A bohužel jim to ještě pořád vychází.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Nesmrtelnou taktiku proslavil jeden z nejrozšířenějších počítačových virů historie „Anna Kurnikova“. Neškodně vyhlížející e-mail se vzkazem „Ahoj, tohle musíš vidět“ sliboval lechtivou fotku tenisové hvězdičky Anny Kurnikovové. A lidé klikali jako šílení. Ještě vyšší dopad pak měl virus I LOVE YOU, infikovaná e-mailová zpráva, která místo milostného dopisu obsahovala zákeřný malware. Obě tyto hrozby napadly milióny počítačů a způsobily miliardové škody.

Uživatelé se však nepoučili a takřka totožným trikům podléhají stále. Na erotiku, city a v poslední době také šokující informace ze světa celebrit lákají po vzoru bulvárních plátků i dnešní počítačové hrozby. Můžete se s nimi setkat ve schránce elektronické pošty, na sociálních sítích nebo na nepříliš důvěryhodných internetových stránkách. Autoři virů jsou ochotni slíbit všechno a nemalé procento uživatelů hnaných zvědavostí na odkaz vždycky klikne.

Zatímco na Kurnikovovou pomalu zapomíná jak svět tenisu, tak modelingu, novým variacím „jejího“ viru se daří. Rozdíl je pouze v nových tvářích. Sociálními sítěmi letos v létě proletěl infikovaný odkaz na neexistující sexuální scénu Emmy Watsonové, herečky z populární filmové série Harry Potter. Určitě to nebude trvat dlouho a po nedávném skandálním vystoupení zpěvačky Miley Cyrus na předávání hudebních cen MTV to hackeři zkusí znova právě s ní.

Spam, viry a spyware, které přenášejí falešné odkazy a jež se šíří čím dál častěji prostřednictvím sociálních sítí, vám může pomoci eliminovat ESET Smart Security 6. Tento program obsahuje funkcionalitu Social Media Scanner, která chrání uživatele sociálních sítí před škodlivým obsahem na jejich profilu, zdi, newsfeedu a v osobních zprávách, a to i v době, kdy uživatel není přihlášen. Pokud je nalezena infekce, oznámení o ní přijde uživateli e-mailem a ten pak může provést okamžitou akci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám