Hlavní obsah

Děti ohrožuje na internetu webcam trolling

Novinky, mif

V poslední době se na internetu objevuje nový fenomén nazývaný webcam trolling. Především děti jsou podvodem lákány na erotické videohovory přes oblíbené komunikační nástroje. Získané intimní záběry pak podvodníci umisťují na internet, nebo je využívají k manipulaci a vydírání.

Foto: Profimedia.cz

Webcam trolling je nebezpečný fenomén.

Článek

Podvodníci mohou člověka napálit velice jednoduše. Stačí, aby si na internetu zakoupili speciální program, který dokáže vytvářet virtuální webkameru. Ta se chová jako skutečná webkamera, místo sebe sama ale díky ní útočník může nechat zobrazit předehrané záběry atraktivních dívek nebo mladých chlapců (videosmyčku) v chatovacích programech, jako je například Skype či ICQ.

S nainstalovaným doplňkem, který je možné na černém trhu sehnat už za 200 korun, pak může oslovit libovolného člověka. Komunikace pak zpravidla probíhá v duchu lechtivých témat a útočník čeká, až mu protistrana ukáže svoje intimní partie. Oběť zpravidla ani netuší, že je hovor nahráván a že video může být zneužito.

Nejrozšířenější jsou videosekvence chlapců

„První servery, které zobrazovaly oběti tohoto typu podvodu, začaly vznikat zhruba před třemi lety. V současné době jich lze na internetu nalézt několik desítek, ty nejúspěšnější pak mají i několik desítek tisíc zhlédnutí denně. Nejrozšířenější jsou servery s videosekvencemi dětí, hlavně pak chlapců ve věku 13-18 let,“ uvedl Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz.

„Chování obětí naznačuje, že jsou jedinci vyzváni dívkou nebo dívkami k erotickému pokecu, následují výzvy k ukázání intimních partií, případně onanii. Existují videa, kdy se požadavky útočníků specializují na konkrétní sexuální praktiky a obzvláště velký počet zhlédnutí pak mají videa, kde je zobrazeno více obětí najednou,“ konstatoval Kožíšek.

„Oběti jsou zmanipulovány takovým způsobem, že v několikaminutové stopáži dokážou plnit příkazy útočníků a i heterosexuální jedinci jsou ochotni na videokameru s kamarády vyzkoušet různé sexuální praktiky se stejným pohlavím,” varoval manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz.

Odhalit podvodníka není jednoduché

Podle něj používají k získání intimních materiálů útočníci tak sofistikované metody, že je velmi obtížné je odhalit. Pozornější uživatelé si mohou všimnout absence zvuku ve videu.

„Pokud se uživatel či uživatelka na druhé straně webkamery například začne vymlouvat, že nemá mikrofon a nemůže tedy v reálném čase odpovídat, pravděpodobně se jedná o podvod. Většina dostupných videosmyček totiž neobsahuje záznam zvuku, zobrazené osoby pak na kameru zásadně nemluví, naopak komunikují s vámi pomocí textového chatu,“ doplnil Kožíšek.

Odstrašující film varuje před nástrahami internetu

Společnost Seznam.cz natočila informačně-preventivní film Seznam se bezpečně!, který upozorňuje na rizika spojená s anonymitou na internetu. Velkým problémem, zvlášť v dnešní době sociálních sítí, je množství údajů, které o sobě lidé někdy bezmyšlenkovitě na internetu zveřejňují.

Celý film je postavený na reálných příbězích. V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

„Další možností, jak prověřit, zdali se jedná o podvrh či skutečný přenos, je požádat osobu na webkameře, aby svou identitu potvrdila nějakým textovým vzkazem v reálném čase, který bude vidět na webkameře, například napíše na kus papíru své jméno, dnešní datum a nějaký domluvený vzkaz. Tak lze identitu komunikujících snadno potvrdit,“ poradil Kamil Kopecký, který na Univerzitě Palackého v Olomouci vede projekt E-Bezpečí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám