Hlavní obsah

Hackeři lákají na podvodné dárkové certifikáty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hackeři neustále zdokonalují svoje techniky, pomocí kterých se snaží propašovat škodlivé programy do cizích počítačů. Zatímco v minulých letech se snažili nalákat lidi na cenové výprodeje, letos jsou v kurzu dárkové certifikáty.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Nedávno se znovu objevily spamové e-maily s podvodnými dárkovými certifikáty. Prozradila je příloha - místo avizovaného certifikátu je totiž přiložen soubor s ikonou Adobe PDF a koncovkou EXE, čehož by si asi málokterý uživatel povšiml,“ uvedl Pavel Krčma, šéf AVG VirusLab v Brně.

Podvržený soubor tedy vypadal na první pohled jako PDF dokument. Ve skutečnosti se ale jednalo o spustitelný soubor. Ve chvíli, kdy jej uživatel otevřel, nainstaloval si do počítače trojského koně.

Podle Krčmy by si měli lidé na e-maily od neznámých uživatelů dávat opravdu velký pozor. „Nevěřte zázračným emailům, které vám slibují jakoukoli výhru nebo něco zadarmo, a nikdy neotevírejte přiložené soubory,“ dodal.

Dárkové certifikáty samozřejmě nejsou jediným způsobem, jak se snaží hackeři dostat do cizích počítačů. Minulý měsíc například bezpečnostní experti odhalili takzvané černé díry (blackholes), které číhaly na uživatele Facebooku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám