Hlavní obsah

FBI: Kybernetické útoky budou brzy větší hrozbou než terorismus

Novinky, Pavel Hrdina (zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rizika kybernetických zločinů brzy zastíní snahu muslimských teroristů ohrozit bezpečnost Spojených států. Tak vypadá střízlivý výhled do budoucnosti amerického ministerstva obrany a Federálního úřadu pro vyšetřování. „V ne příliš vzdálené budoucnosti se očekává, že se nebezpečím číslo jedna stanou kybernetické útoky,“ říká ředitel FBI Robert Mueller.

Foto: SXC.hu

ilustrační foto

Článek

Světový terorismus je pro Muellerův úřad stále problémem číslo jedna. Faktem však zůstává, že dnes již neexistuje oblast, která by se nějakým způsobem na globální síti neodrážela. „Ztrácíme data, ztrácíme peníze, ztrácíme nápady a inovace. Společně musíme rychle najít způsob, jak to zastavit,“ prohlásil ředitel FBI na konferenci o bezpečnosti v San Franciscu.

Počítačová kriminalita už nyní představuje pro Federální úřad pro vyšetřování jednu z priorit. Specializované týmy FBI se zabývají hypotečními a pojistnými podvody, zneužíváním dětí a nelegálními praktikami při náboru zaměstnanců. Podstatná část těchto zločinů se děje právě prostřednictvím počítačů a internetu.

"Organizovaný zločin v kyberprostoru vytváří větší zisky s menším rizikem, že bude hacker vystopován a souzen,“ uvádí Mueller jeden z hlavních důvodů, proč se celosvětový zločin začíná čím dál více přesouvat do virtuálního prostoru. Podobným směrem se začínají vydávat i skupiny ohrožující mezinárodní bezpečnost. „Teroristé zatím internet ke kybernetickým útokům v plné míře nepoužili, nicméně jejich záměry nemůžeme podceňovat,“ varuje ředitel FBI.

Už nyní se totiž s kyberútoky potýkají četné vládní instituce. Podle amerického ministra spravedlnosti Leona Panetty ministerstva a vládní agentury čelí stovkám či tisícům útoků každý den. Bezpečnost USA ohrožují hackeři sponzorovaní z peněz cizích států. Orientují se přitom i na mezinárodní firmy, které často nejsou ochotny s FBI v případě napadení kyberzločinci spolupracovat, protože se bojí dlouhého a náročného vyšetřování.

"Jsem přesvědčen o tom, že existují pouze dva druhy společností: takové, do kterých se již hackeři nabourali a ty, do nichž se teprve nabourají. A i tyto dvě skupiny se velmi rychle spojují. Obávám se, že v blízké době budou existovat pouze společnosti, do jejichž systémů hackeři pronikli a společnosti, do nichž proniknou znovu," uzavírá Mueller.

Reklama

Výběr článků

Načítám