Hlavní obsah

Na internet uniklo přes 70 tisíc přístupových údajů Finů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko čelí dalšímu rozsáhlému úniku osobních dat na internetu. Na web se nyní dostalo přes 70 000 přístupových údajů k účtům na lékařských a zdravotnických portálech. Informovala o tom finská televize YLE.

Foto: Profimedia.cz

U řady ovládnutých finských účtů jsou uvedeny e-mailové adresy včetně příslušných hesel.

Článek

Předpokládá se, že útočníkům se podařilo prolomit ochranu na fóru webu Helistin.fi, odkud poté z databáze získali odhadem 73 000 přihlašovacích jmen a hesel od spřízněné skupiny lékařských a zdravotnických portálů. Prolomená stránka byla dočasně uzavřena.

Expert Antti Kiuru, z finského krizového týmu počítačové bezpečnosti CERT-FI, označil poslední ze série úniků osobních dat za vážný, protože u řady ovládnutých účtů jsou uvedeny e-mailové adresy včetně příslušných hesel.

V listopadu se na web dostala čísla sociálního pojištění, soukromé adresy, telefonní čísla nebo emailové adresy o více než 16 000 Finech. Policie to označila za jeden z největších úniků v této severské zemi, kde byly dosud podobné případy vzácné.

Získaná data je možné zneužít mimo jiné k takzvané krádeži identity, kdy se podvodník může vydávat za nic netušícího člověka a jeho jménem nakupovat zboží či služby nebo maskovat kriminalitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám