Hlavní obsah

USA obvinily Čínu z rozsáhlé počítačové špionáže

Předseda výboru pro kontrolu zpravodajských služeb v americké Sněmovně reprezentantů Mike Rogers v úterý obvinil Čínu, že rozsáhlým způsobem provádí hospodářskou počítačovou špionáž. Mnoho amerických firem se na to podle jeho slov bojí otevřeně poukázat, aby se nestaly terčem dalších útoků na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Hospodářská špionáž ze strany Číny dosáhla neomluvitelnou úroveň a mám za to, že Spojené státy a jejich spojenci v Evropě a v Asii mají povinnost se Pekingu postavit a požadovat, aby s takovým pirátstvím přestal," řekl Rogers při slyšení ve sněmovním výboru věnovaném počítačové bezpečnosti. "Peking proti nám všem uplatňuje masívní obchodní válku. Společně bychom měli vyvíjet tlak, aby s tím přestal," dodal Rogers.

Internetový gigant Google se loni částečně z Číny stáhl, protože se obával cenzury a čelil několika útokům počítačových hackerů, které podle firmy pocházely z Číny. Podle Rogerse počítačové firmy jako Google, které zaznamenaly útoky počítačových pirátů, jsou jen špičkou pověstného ledovce.

Rogers je přesvědčen, že je mnohem více amerických i jiných firem, které se staly terčem špionáže a pirátství, ale nechtějí o tom otevřeně mluvit, aby tak nevyprovokovaly další čínské útoky. V soukromí za zavřenými dveřmi ale podle Rogerse otevřeně přiznávají, že za počítačovými útoky stojí Číňané. Ačkoli američtí činitelé i americké firmy v minulosti dost často na Čínu ukazovali prstem jako na pachatele kybernetických útoků, Čína naopak tvrdí, že je to ona, kdo je největší světovou obětí počítačových pirátů.

"Dokázat tuto špionáž není lehké, ale když budete mluvit s kterýmkoli kybernetickým analytikem ze soukromého sektoru, řekne vám, že není žádných pochyb o tom, že tato masívní kampaň je řízena čínskou vládou," zdůraznil americký zákonodárce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám