Hlavní obsah

ČTÚ varoval před stránkami, které slibují za úplatu lokalizovat lidi podle mobilu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na svých internetových stránkách varoval před internetovými stránkami GSM lokátor, jejichž tvůrci slibují po zaslání placené SMS zprávy s cenou 79 Kč zjistit polohu kohokoliv pomocí jeho mobilního čísla. Novinky na podvodný web upozornily již v pondělí.

Foto: Novinky

GSM Locator

Článek

„Úřad varuje spotřebitele před využíváním služby GSM lokátor, která byla poskytovatelem obsahu zřízena s cílem vylákat finanční prostředky od spotřebitelů ve formě placených prémiových SMS zpráv,“ uvedli zástupci ČTÚ v tiskové zprávě.

„Prověřujeme zřízení a využívání předmětné služby a v této věci oslovil všechny mobilní operátory v ČR, příslušného technického správce této služby v České republice a také Asociaci provozovatelů mobilních sítí, která má v gesci přidělování krátkých kódů pro poskytování prémiových SMS a MMS zpráv,“ dodali.

Na první pohled působí služba zcela korektně, dokonce se na internetové stránce gsmlocator.net zobrazují i kladné ohlasy lidí, kteří službu údajně využili. „Sledovala jsem cestu svého manžela, všechno je v pořádku, moje myšlenky byly nepodložené,“ píše na webu 32letá Veronika.

Pozornější uživatelé si ale mohou všimnout, že překlad stránek do češtiny není zcela korektní. Například je zde uvedeno: „Absolutně bezpečně, objekt nic nedozvědí.“

Podle elektrotechnika Romana Touška, který Novinky na podvodné stránky upozornil, není vyhledávání člověka podle jeho mobilního čísla technicky možné. „V současnosti žádný systém neumožňuje bezplatné a legální zaměřování GSM mobilu podle telefonního čísla. Přihlášení do mobilního telefonu do sítě operátora je šifrováno a signál je veden přes pozemní vysílač do satelitu,“ vysvětlil Toušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám