Hlavní obsah

ČTÚ varoval před stránkami, které slibují za úplatu lokalizovat lidi podle mobilu

Novinky, mif

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na svých internetových stránkách varoval před internetovými stránkami GSM lokátor, jejichž tvůrci slibují po zaslání placené SMS zprávy s cenou 79 Kč zjistit polohu kohokoliv pomocí jeho mobilního čísla. Novinky na podvodný web upozornily již v pondělí.

Foto: Novinky

GSM Locator

Článek

„Úřad varuje spotřebitele před využíváním služby GSM lokátor, která byla poskytovatelem obsahu zřízena s cílem vylákat finanční prostředky od spotřebitelů ve formě placených prémiových SMS zpráv,“ uvedli zástupci ČTÚ v tiskové zprávě.

„Prověřujeme zřízení a využívání předmětné služby a v této věci oslovil všechny mobilní operátory v ČR, příslušného technického správce této služby v České republice a také Asociaci provozovatelů mobilních sítí, která má v gesci přidělování krátkých kódů pro poskytování prémiových SMS a MMS zpráv,“ dodali.

Na první pohled působí služba zcela korektně, dokonce se na internetové stránce gsmlocator.net zobrazují i kladné ohlasy lidí, kteří službu údajně využili. „Sledovala jsem cestu svého manžela, všechno je v pořádku, moje myšlenky byly nepodložené,“ píše na webu 32letá Veronika.

Pozornější uživatelé si ale mohou všimnout, že překlad stránek do češtiny není zcela korektní. Například je zde uvedeno: „Absolutně bezpečně, objekt nic nedozvědí.“

Podle elektrotechnika Romana Touška, který Novinky na podvodné stránky upozornil, není vyhledávání člověka podle jeho mobilního čísla technicky možné. „V současnosti žádný systém neumožňuje bezplatné a legální zaměřování GSM mobilu podle telefonního čísla. Přihlášení do mobilního telefonu do sítě operátora je šifrováno a signál je veden přes pozemní vysílač do satelitu,“ vysvětlil Toušek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám