Hlavní obsah

Jak naučit počítač lhát? Stačí poznámkový blok a dvě minuty

Novinky, Jakub Kuneš (Zdroj: Dvojklik.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho uživatelů nemá tušení o tom, jak snadno lze vytvořit falešné oznámení ve Windows. Zvládne to i uživatel-laik. Zkušení programátoři pak umí tyto poplašné zprávy generovat tak, aby vypadaly skutečně věrohodně. Okno s bezpečnostním upozorněním však ne vždy musí znamenat oficiální oznámení, kterému můžete věřit.

Článek

Jak jednoduché je napsat program, který dokáže, že i počítače mohou lhát? Jak se sami přesvědčíte, i méně zdatný uživatel zvládne napsat velmi prostý vizuální skript. Stačí vám poznámkový blok a 2 minuty času.

Krok 1 – začínáme lhát

Nejdříve si otevřete poznámkový blok. Následně do něj vepište oznámení i s uvozovkami (pozor, text opravdu opište, kopírování by totiž nemuselo fungovat): Msgbox “Váš počítač je napaden nebezpečným virem. Kupte si Expert Antivirus k jeho vyčištění“. Posléze svou poznámku uložte na plochu a pojmenujte ji jako „lhar.vbs“ (bez uvozovek). Pokud používáte Windows XP nebo Vista, stačí na soubor dvakrát kliknout, jestliže však pracujete na Windows 7, musíte na soubor kliknout pravým tlačítkem – Otevřít v programu a zvolit možnost Microsoft Windows Based Script. Je možné, že na Windows 7 dostanete varovnou zprávu, kterou ale můžete v klidu ignorovat, protože tento skript není nikterak nebezpečný.

Krok 2 – lžeme ještě víc

Pokud jste udělali vše správně, měla by vám vyskočit zpráva se zmíněným systémovým hlášením. Ruku na srdce, tato varovná zpráva by asi nikoho moc nepolekala. To však lze změnit, pokud upravíte skript na: Msgbox “Ve vašem počítači je 5 000 000 virů. Kupte si Expert Antivirus k jeho vyčištění.”,,“Varování bezpečnostního střediska Windows”.

Tímto se v hlášení objeví i titulek s varováním „bezpečnostního střediska Windows“, což už může polekat leckoho. Vepsáním titulku vypadá varovné hlášení věrohodněji. To ale stále nestačí…

Krok 3 – buď a nebo…

Nyní zkuste skript upravit do této formy: Msgbox "Ve vašem počítači je 5 000 000 virů. Kupte si Expert Antivirus k jeho vyčištění." ,20, "Varování bezpečnostního střediska Windows". Do příkazu je mezi dvě čárky vloženo číslo 20 – to pro počítač znamená, aby k varovné zprávě přidal i možnost „ano a ne“.

Na jednu z možností můžete klidně pak kliknout, protože program není dále napsán a není v něm tedy žádné riziko. Hackeři však rádi tento program dopíší a to tak, že Vás z možnosti „ano a ne“ už nenechají vycouvat. Tlačítko „ne“ může hacker přimět k tomu, aby vykonávalo stejnou funkci jako možnost „ano“.

Naučit počítač lhát není nic složitého. Mějte na paměti: okno s bezpečnostním upozorněním nemusí znamenat oficiální oznámení, kterému můžete věřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám