Hlavní obsah

Většina českých internetových domén není zabezpečena proti zfalšování

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky všichni majitelé internetových stránek se je snaží nějakým způsobem zabezpečit. Často ale zapomínají na to nejdůležitější – zabezpečení webové domény proti zfalšování. Podle sdružení CZ.NIC, které spravuje domény s koncovkou .cz, nepoužívá zabezpečení na 85 procent národních domén.

Foto: Novinky

Článek

„Zabezpečit domény .CZ je možné už od roku 2008. I přesto, že je to zdarma a vyžaduje to pouze minimální časové i finanční investice, je dnes proti zfalšování a podvržení domény chráněno například jen 10 % internetových bankovnictví fungujících na doméně .CZ,“ řekl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Zabezpečení domén je přitom velice důležité, a to nejen pro jejich majitele, ale i pro koncové uživatele. Podle Pavla Tůmy ze sdružení CZ.NIC mají lidé na internetu ve většině případů pouze dvě možnosti ochrany - „mít zabezpečené připojení od svého poskytovatele připojení a mít zabezpečené domény od poskytovatelů služeb, které používají,“ vysvětlil Tůma.

„Proto uživatelům vysvětlujeme, jaká rizika jim hrozí a vyzýváme je, aby dali najevo, že jim bezpečnost při používání internetu není lhostejná,“ dodal. Sdružení CZ.NIC totiž spustilo v lednu kampaň, která si klade za cíl zvýšit bezpečnost českého internetu. V jejím rámci vystupují dvojníci známých osobností, jako je Leoš Mareš, Sámmer Issa, Diana Kobzanová, nebo Michal Dvořák, vydávající se za celebrity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám