Hlavní obsah

Intel licencoval technologii na výrobu pokročilých grafik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce mikroprocesorů Intel podepsal dohodu s vývojářem grafických jader Imagination Technologies (IT) o spolupráci. Společnost tak bude moci využít výrobní know-how IT ve svých produktech.

Článek

V současnosti vlastní Intel licenci k grafickým jádrům rodiny PowerVR SGX od Imagination Technologies, které zvládají akcelerovat 2D a 3D scénu. Systém je však schopen také dekódovat celou řadu video formátů včetně  MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, H.264, WMV, VC-1 i pro HDTV formát, tedy pro video ve vysokém rozlišení.

Intel pokročilé novinky od Imagination Technologies, které nyní licencoval, použije v celé sféře produktů od "mobilních počítačů po speciální sestavy na vyžádání".

Přichází DirectX 10

Počítačový svět se v souvislosti s příchodem operačního systému Windows Vista od společnosti Microsoft připravuje na příchod nového grafického rozhraní DirectX 10. To dovolí vývojářům programovat dokonalejší hry, co se týče jejich vizuální stránky. Avšak DX 10 se netýká pouze her samotných, uplatní se také v OS Windows Vista, která bude DirectX 10 podporovat.

Na uživatele tohoto systému tak čekají pravé grafické lahůdky - poloprůhledná plovoucí okna, 3D přechody, stínování nabídek, atd. Intel se proto snaží na situaci reagovat podobně jako jeho konkurence (zmiňme za všechny Nvidia, ATI technologies) a investuje do výroby pokročilých grafických jader, která podobná softwarová kouzla přenesou na monitory počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám