Hlavní obsah

Intel představil notebook s cenou od 5200 korun

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konferenci IDF představil výrobce mikroprocesorů Intel prototyp mobilního počítače s cenou od 250 do 400 dolarů. Firma jej chce prodávat hlavně v rozvojových zemích. Přístroj se má stát pomocníkem studentů.

Článek

Takzvaný "Classmate PC" notebook je postaven kolem čipsetu s logikou Intel 915GMS, která je základnou pro procesor Intel Celeron M. Systém je vybaven flash pamětí typu NAND o velikosti jednoho gigabytu, jenž nahrazuje klasickou operační paměť a zároveň pevný disk.

Podle webové stránky DigiTimes má obrazovka připojená k počítači uhlopříčku sedm palců (téměř 18 centimetrů) a nabízí rozlišení 800 x 480 bodů. Systém pohání Windows XP.

Intel bez bližších podrobností sdělil, že plánuje levné počítače uvést zároveň v 30 zemích celého světa. V rámci programu World Ahead plánuje rovněž školit učitele v afrických školách a distribuovat mezi ně první prototypy levných počítačů.

Zařízení Classmate PC vyvíjené v rámci projektu "Eduwise" by se na trhu mohlo objevit v prvním kvartále příštího roku. Jeho specifikace a cena se mohou mírně změnit, základní koncept by však měl zůstat stejný.

Eduwise není jedinou snahou dostat do rozvojových zemích ultra levné počítače. Připomeňme například úsilí institutu MIT o uvedení "notebooku s klikou" v rámci projektu One Laptop Per Child (notebook pro každé dítě). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám