Hlavní obsah

Recyklace mobilů je v Kalifornii povinná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornie je podobně jako řada jiných vyspělých zemí mobilními telefony doslova zahlcena. Není tak divu, že zákonodárci přijali nařízení, které ukládá telefony recyklovat.

Článek

Podle nové legislativy, která na území Kalifornie vstoupí v platnost 1. července, musí všichni prodejci mobilních telefonů tyto přístroje zpětně od svých zákazníků vybírat a ničit je v rámci recyklačního programu. Rovněž je zakázáno staré mobily vyhazovat do košů.

Přístroje totiž obsahují bezpočet nebezpečných materiálů včetně těžkých kovů, které mají negativní dopad na životní prostředí.

Podle serveru DailyTech je na celém světě kolem 500 miliónů telefonů, které jejich vlastníci příští rok vyhodí či přestanou používat. Dalších přibližně 130 miliónů kusů dosavadní majitelé odvrhnou ještě letos.

S výběrem zastaralé elektroniky či celých počítačů již začala řada společností. Za všechny jmenujme například největšího výrobce osobních počítačů Dell, který nabízí bezplatnou recyklaci jakéhokoliv svého počítače nebo jiného přístroje, který si majitel nechá u Dellu upgradovat.

Evropská unie je podobně jako Kalifornie rovněž znepokojena narůstajícím množstvím mobilů, které končí jako nebezpečný odpad. EU proto již dříve zahájila sérii kroků, v rámci nichž přikazuje recyklovat telefonní baterie.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám