Hlavní obsah

Microsoft bude konkurovat JPEG formátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Známý formát JPEG, který slouží ke komprimaci obrazových dat, dostal ve středu silného soupeře. Výrobce Windows Microsoft ten den v Seattlu představil vlastní formát Windows Media Photo.

Článek

Komprimaci snímků pomocí Windows Media Photo [specifikace] bude podporovat operační systém Windows Vista, který usedne na disky osobních počítačů počátkem příštího roku. Na konferenci WHEC (Windows Hardware Engineering Conference) uvedli zástupci Microsoftu, že WMPhoto formát bude dostupný také pro Windows XP.

Microsoft považuje ukládání a spravování digitálních záznamů za velice důležité - tomu také přizpůsobil chování nadcházejícího systému Windows Vista. "Jedním z hlavních důvodů, proč lidé obnovují hardware počítače, je správa digitálních fotografií," řekl na WHEC konferenci programový manager formátu WMPhoto Bill Crow.

WMP je lepší, tvrdí Microsoft

Crow na prezentaci podotkl, že WMPhoto při kompresi 24:1 uchová více detailů než formáty JPEG či JPEG 2000. Dodal, že současné fotoaparáty pracují s kompresí snímků 6:1 a v "této kategorii poskytne WMPhoto dvojnásobně lepší obrázky než zvládne JPEG. Zvládneme tak do polovičního protoru uložit to samé, co JPEG."

Windows Media Photo dovoluje také se snímkem pracovat (například povoluje rotaci), aniž by fotografie musela být opětovně rozkódována. Nadšení však brzdí výrobci mobilních zařízení - telefonů či kapesních počítačů, kde by mohl WMPhoto najít dobrého uplatnění. Řada z nich si totiž nedokáže představit, že by nový formát zvládla implementovat do svých výrobků před rokem 2008. A mnozí hovoří o datu pozdějším.

Problémem může být licenční politika

Microsoft také předvedl první portovací nástroj, který umožní převést Windows Media Photo i do jiných prostředí než Windows Vista.

Společnost však zatím nepředstavila žádný licenční plán nového formátu, podle něhož by jej mohli využívat i jiné firmy. Špatná licenční politika může WMPhoto zabít dříve než se dokáže vůbec uchytit, soudí analytici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám