Hlavní obsah

Náhrobní kámen bude promítat filmy s nebožtíkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Chapadla digitálního věku už dosáhla i na hřbitovy. Svědčí o tom náhrobní kámen s obrazovkou z tekutých krystalů (LCD), promítající obrázky a filmy. Revoluční novinka pochází z dílny jednoho nizozemského vynálezce.

Článek

Náhrobní kámen má infračervené senzory, které jej aktivují, když se někdo zastaví před hrobem. Obrazovka se rozsvítí a začnou se na ní promítat vzkazy od zesnulého, videozáznamy a obrázky, napsal deník De Morgen.

Pětašedesátiletý Henk Rozema z města Zwolle přišel na tento nápad po oslavě svých narozenin, na kterou přichystal video s příběhem svého vlastního života. Když ho pak mnozí přátelé žádali o kopii videozáznamu, Rozemu napadlo, že by se mohl někde promítat. A tak se rozhodl vyrobit si náhrobní kámen se zabudovaným LCD panelem.

"Jsem inženýr a říkal jsem si, že něco takového musí jít sestrojit," vysvětlil Rozema. "Nežijeme přece v pravěku, ale v digitální éře!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám