Hlavní obsah

Internet pomocníkem při hromadných sebevraždách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Těla šesti Japonců ve věku kolem dvaceti let byla minulý týden nalezena v osobním automobilu nedaleko Tokia. Podle vyšetřovatelů se mladí lidé domluvili na hromadné sebevraždě přes internet.

Článek

Pět mužů a jedna dívka se na způsobu provedení sebevraždy dohodli přes speciální webové fórum. Policie jejich ostatky našla v zalesněné oblasti v automobilu se zakrytými okny přibližně 50 mil od Tokia.

První skupinky lidí, kteří se přes internet dohodli, že zemřou spolu, se objevily v Nizozemí počátkem devadesátých let. Šlo však o několik jedinců. V Japonsku je ale v současnosti situace daleko vážnější, varují tamější úřady.

V roce 2005 bylo už zaznamenání 34 případů, při kterých přišlo o život 91 lidí. To je mnohem více než v roce předcházejícím (19 případů, 55 mrtvých). Pro srovnání - v roce 2003 byl přitom počet "internetových" sebevražd trojnásobně nižší než loni.

"Deprimovaní mladí lidé na internetu - to je velmi nebezpečný mix," domnívají se japonští psychologové. Mnoho jdinců se podle specialistů snaží zabít sami, avšak často to nedokáží. Ale když se potká celá skupina, která touží zemřít, pak se situace rázem mění.

Čím více mladých lidí bude v Japonsku využívat internet, tím více sebevražd se dočkáme, obávají se navíc tamější specialisté.

Japonské ministerstvo obrany již nad počtem sebevražd vyjádřilo hluboké znepokojení. Připomnělo, že z vojáků nasazených v Iráku v roce 2004, spáchalo podle statistiků sebevraždu 37 ze 100 000. V případě japonských civilistů se v roce 2005 jednalo o 24 sebevražd, které připadaly na 100 000 obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám