Hlavní obsah

Budoucnost bezdrátové technologie WiMAX nejasná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozšíření bezdrátových sítí WiMAX, které dovolují přenášet data do vzdálenosti až 50 km od vysílače s rychlostí kolem 70Mb/s, je nejisté. S takovou prognózou přišla v polovině týdne analytická společnost In-Stat.

Článek

WiMAX je standardizovaná bezdrátová technologie zajišťující vysokorychlostní připojení koncových uživatelů a mobilních bezdrátových sítí k Internetu.

Silnými konkurenty, kteří zatím brání většímu rozšíření technologie WiMAX, jsou podle In-Stat zejména mobilní sítě třetí generace (3G), jenž nabízí rychlost přenosu dat zhruba do 2Mb/s a Wi-Fi přístupové body.

"Přesvědčit poskytovatele internetového připojení, aby investovali do WiMAXu bude pro jeho rozšíření klíčové," napsala In-Stat s tím, že mnozí operátoři již bohužel investovali značné částky do nové 3G infrastruktury.

Kolem WiMAXu se navíc stále točí poměrně málo hráčů. Mezi hlavní vývojáře a výrobce WiMAX produktů se řadí Intel a Fujitsu. Kromě nich se na projektu podílí také méně známé společnosti Sequans, Wavesat a picoChip, dodala In-Stat.

Analytická společnost nicméně předpokládá, že v roce 2009 dosáhne objem prodejů WiMAX zařízení částky 950 miliónů dolarů (přibližně 24 mld. korun).

Anketa

Přes jaké rozhraní se nejčastěji připojujete k internetu?
Dial-up
4 %
ADSL
17,1 %
Pomocí kabelových operátorů
21,8 %
Bezdrátové (Wi-Fi)
47,9 %
CDMA
5,3 %
GSM/GPRS
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 873 čtenářů.

Reklama

Související články

Intel a Nokia pracují na sítích WiMAX

Intel a Nokia připravují sérii produktů, které urychlí nasazení sítí WiMax. Bezdrátová technologie WiMax je nástupcem dnešní WiFi techniky. Dovoluje přenést...

Španělé spustí sítě WIMAX do konce roku

Španělský operátor Iberbanda dokončil projekt širokopásmového přístupu k internetu zajišťovaný systémy WiMAX. Pilotní projekt probíhal v Andalusii, na jeho...

Výběr článků

Načítám